"La figura realitzada per Manuel Fuxà presenta el deu marí en un lleu contraposto, amb la mirada dirigida cap als cavalls marins del grup central mentre amb la mà dreta agafa el trident.
La figura del déu marí no podia faltar en aquest conjunt de temes aquàtics, sobretot tenint en compte que era un tema mitològic recurrent per a la Barcelona del segle XIX. Dels cinc grups de Neptú que comptabilitza Judit Subirachs realitzats dins l'àrea d'influència de Barcelona abans de la creació del parc de la Ciutadella destaquen dues obres: el Neptú de Nicolau Traver realitzat amb marbre de Carrara per a la font de l'edifici de la Llotja (1802) i el de Damià Campeny per al coronament de la font de la plaça del Rei d'Igualada (1816). Tot i la notabilitat d'aquestes dues escultures presents dins l'àmbit d'influència de Barcelona, Manuel Fuxà va realitzar la seva versió sense tenir-les gaire en compte, ja que el seu Neptú presenta totes les característiques del déu marí recollides en les dues anteriors obres -el trident, una musculatura poderosa i una barba poblada-, però opta per una posició de la figura amb tots dos peus afermats a terra, lluny del marcat contraposto de Nicolau Travé o del gest més dinàmic de Campeny. L'escultor també va optar per presentar el déu sota la forma d'un home madur, però en la plenitud de la seva força, i no a través del cos ja vell, com és bastant freqüent per representar aquesta deïtat.
La posició del braç esquerre -relaxat alhora que musculós i amb la mà entreoberta més baixa que els malucs- recorda el David de Miquel Àngel, una escultura modèlica que va ser el referent a imitar de totes les acadèmies, i que segurament també va arribar a l'Escola de Llotja i als tallers barcelonins."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Antoni José Pitarch i Llorenç Bonet
Materials:Marbre
Més informació:Viquipèdia Neptú
Neptú al Museu del Prado, font:Viquipèdia
Autor
Escultor:Manuel Fuxà i Leal
Disseny:Josep Fontseré i Mestre
Més informació:Viquipèdia Manuel Fuxà i Leal
Manuel Fuxà per Ramon Casas, font:Viquipèdia
Més informació:Viquipèdia Josep Fontseré i Mestre
Josep Fontseré, font:Viquipèdia
Veure més Art Públic Ciutat Vella Est
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada