"Dànae era la filla del rei d'Argos Acriso, i mare de Perseu. L'oracle havia vaticinat al rei d'Argos que el fill de la seva filla el mataria, per la qual cosa el rei va decidir tancar Dànae en una cambra subterrània de bronze perquè no conegués mai cap home. Però Júpiter, encisat per la bellesa de la jove, es va convertir en una pluja daurada i, sota aquesta forma, es va escolar dins de la presó i engendrà un fill a Dànae, Perseu, l'heroi argívic.
El tema de Dànae, juntament amb el de Venus, ha estat des del Renaixement un dels recursos temàtics per representar el cos femení nu. La iconografia més comuna d'aquesta princesa se centra just en el moment previ al seu encontre amb Déu: nua sobre el seu ric jaç, amb la seva vella dida que separa les cortines del llit per deixar entrar l'amant, que només s'intueix per una lleu resplendor daurada. Un exemple d'aquesta iconografia es pot trobar en els quadres que Ticià o Rembrandt dedicaren a aquest personatge. L'escultura que Joan Flotats va realitzar per al conjunt de la cascada sembla trobar l'origen en aquesta iconografia, ja que la representa nua i estirada com si estigués al llit, amb aparença d'aixecar la mirada cap a algú fora del conjunt, i acompanyada per només un putti, una figura que Ticià ja havia introduït per fer pendant amb la vella dida.
En cap dels contractes de la cascada que s'han conservat se citen les escultures de Dànae o de Leda, i tot fa pensar que Joan Flotats va ser contractat per fer un grup de puttis decoratius, i sense que en coneguem la raó, finalment va afegir-hi aquesta obra. La seva presència aparentment no té cap relació amb el naixement de Venus, però hi ha un nexe d'unió: la idea de la fertilitat -el futur naixement de Perseu- i el tema aquàtic, ja que Dànae va conèixer Zeus sota la forma d'una pluja. Aquests dos temes es repetiran també en la parella d'aquesta escultura: Leda, que va conèixer a Zeus mentre es banyava en una font i que engendrà els Dioscurs.
La presència d'aquestes dues escultures centren el seu significat en la fertilitat i el futur engendrament d'herois clàssics, per la qual cosa sembla que els temes de la fertilitat i el naixement són els protagonistes en tot el conjunt, tenint en compte sobretot els dos conjunts principals, que són el naixement de Venus i la quadriga de l'Aurora."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Antoni José Pitarch i Llorenç Benet
Materials:Marbre
Més informació:Viquipèdia Cascada del Parc de la Ciutadella
Cascada del Parc de la Ciutadella, font:Viquipèdia
Autor
Escultor:Joan Flotats i Llucià
Disseny:Josep Fontseré i Mestre
Més informació:Viquipèdia Joan Flotats i Llucià
Més informació:Viquipèdia Josep Fontseré i Mestre
Josep Fontseré, font:Viquipèdia
Veure més Art Públic Ciutat Vella Est
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada