dimecres, 26 d’octubre del 2022

Mitgeres del Bestiari

 

"Tres parets mitgeres del barri de Sants estan cobertes amb poemes del “Bestiari” de Joan Oliver (Pere Quart) i els corresponents dibuixos que Xavier Nogués va fer per a la primera edició del llibre. Aquest irònic poemari que compara de manera satírica el comportament animal amb l’humà va obtenir el 1936 el premi Joaquim Folguera. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya n’encarregà l’edició a la impremta Joan Sallent de Sabadell, qui a la vegada demanà a Xavier Nogués, que ja havia editat altres llibres publicats per la mateixa editorial, que fes un dibuix per a cada poema. Nogués va saber agafar el mateix caire irònic de Pere Quart, però sense fer-ne en tots els casos una transposició exacta, sinó donant de cada animal una visió personal. El llibre va ser publicat el 1937, en plena guerra civil i se’n va fer una distribució àmplia als combatents per mitjà del Servei de Biblioteques del Front, organitzat pel mateix Pere Quart.

Posteriorment se n’han fet moltes edicions, algunes de les quals reprodueixen també els dibuixos de Xavier Nogués.

Les mitgeres on es troben són del tipus situat en mig d’una mansana i no al seu extrem, originades per un canvi en les alineacions de les cases que finalment no s’arriba a consolidar. Les tres es troben molt a prop del límit municipal amb l’Hospitalet de Llobregat.

Una és al carrer de la Constitució, número 120, entre els carrers d’Hartzenbusch i de Sagunt, molt a prop del carrer de Badal. Està dedicada al pingüí i la il·lustració de Xavier Nogués en representa un de gran i dos de petits.

Amant de la mullena, / amb gregarisme rar, / com nosaltres emplena / les ribes de la mar.

Conserva tanmateix / el decòrum que ens manca / i neda com un peix / amb frac i armilla blanca.

Uns carrers més amunt, separades per la via del tren, es troben les altres dues mitgeres, en els dos sortints que deixa un edifici alineat més endavant que els altres, concretament al carrer de la Riera Blanca, 137-139, entre els carrers d’Esteràs i Pavia i a tocar de l’Institut d’Ensenyament Secundari Lluís Vives. En la del costat mar hi ha el poema dedicat a la tortuga. El dibuix es manté fidel al text, ja que representa una tortuga armada amb una llança.

El guerrer caigut / dessota l’escut, / emparant-se, es fuga.

Cautelosament / s’arrossega, lent / com una tortuga

Al del costat muntanya hi ha el poema dedicat al paó. La silueta de l’animal realitzada a partir del dibuix de Xavier Nogués té una llarga cua que sobresurt mig metre de la mitgera:

Màgica aurora / de ploma i ala / multicolora.

Sol de gran gala / d’un paradís / on l’ona és dolça, / la platja or llis, / vellut la molsa / i el cel postís.

Els poemes estan gravats sobre planxes metàl·liques aplacades a la paret i els dibuixos siluetejats sobre metall i posats directament sobre la paret pintada de verd. En el del carrer de la Constitució, la part del poema queda en una mena de caixó sobresortint a la base de la paret en la que s’hi ha posat, a més, un banc. A més del text del poema hi ha a tots tres l’indicació: “1937, del Bestiari de Pere Quart. Il·lustracions de Xavier Nogués”.

Les tres, realitzades sota la inciativa de l'Institut Municipal del Paisatge Urbà i de Qualitat de Vida, van quedar acabades el mes de març del 2011, sense que se’n fes cap acte oficial d’inauguració."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

Materials:Pintura, gravat i planxa mètal.lica









Més informació:Viquipèdia Joan Oliver i Sallarès

Més informació:idoc.pub/documents/el-bestiari-de-pere-quart

Bestiari de Pere Quart, font:agapea.com


Veure més Art Públic Sants Montjuïc  

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada