dimarts, 25 d’octubre del 2022

Font de la plaça del Fènix

 

"Al mig de la plaça del Fènix hi havia, fins 1994, una font de la segona meitat del segle XIX, una tipologia que ha desaparegut a la ciutat. Aquesta font-fanal dominava una plaça de sorra aixecada sobre una lleu plataforma de pedra que servia per mantenir un espai net al voltant de la font, sense fang.

La base de la font, també de pedra, servia com a pica per recollir l'aigua. Sobre aquesta s'aixecava un prisma de metall, amb l'aixeta a un costat i una petita porta a l'altre, que tancava un petit armari de serveis, per mantenir les instal·lacions de gas i d'aigua. Sobre aquesta caixa, s'alçava pròpiament el fanal: una columna estriada truncada, seguida d'un cos de mides similars coronada pel fanal.

Les fotografies de principis dels anys setanta ens mostren una plaça encara de sorra, sense arbres, i amb un espai pels jocs infantils. El 1978 es van ampliar les instal·lacions infantils, es van col·locar tanques protectores i s'hi van plantar els plataners que avui donen ombra a la plaça. Una de les fotografies que es conserven a l'arxiu de Sants mostra com al costat de la font s'hi va posar un pal elèctric del que penjava un cable fins al capdamunt del fanal. La imatge evidencia que la transformació dels llums de gas a electricitat va ser difícil i va crear estampes pintoresques com aquestes.

La font va estar en funcionament fins a 1994, quan es va substituir l'antiga font per una altra del tipus Canaletes.

En 1994 es va executar la transformació de la plaça del Fènix i del carrer de Hartzenbusch en una zona de trànsit pacificat: ara el mateix paviment unifica plaça i carrer, sense diferenciació entre vials i voreres, creant un ampli espai sense trànsit, amb la típica imatge de plaça dura barcelonina. A una cantonada de la plaça s'ha creat una zona de jocs infantils, sense massa èxit."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Llorenç Bonet

Materials: Ferro




Més informació:Viquipèdia Font de Canaletes

 

Veure més Art Públic Sants Montjuïc  

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada