diumenge, 2 d’octubre del 2022

Mitgera de Sants

 

"Les mitgeres que queden al descobert són moltes vegades més visibles que la resta de murs d'una ciutat, en tant que suposen una discontinuïtat en la repetida trama de portes i finestres. Allò que alguns viuen com un problema és per a altres un avantatge, ja que mostrar-se en públic és gaudir de publicitat.

També la publicitat es pot viure com un problema o com un bé: si bé n'estem saturats, també estan demostrades les possibilitats que s'obren per a un projecte quan s'aconsegueix patrocini.

Durant la campanya Barcelona Posa't Guapa, es conjuntaren aquestes dues realitats: es regulava la presència de publicitat en espais urbans i alhora es buscaren mesures per incentivar que aquesta fos una forma de finançament de les rehabilitacions, entre elles ofertar paquets de 6 mitgeres que els signants rehabilitarien i on integrarien publicitat (excepte en una que es rehabilitaria sense explotar-la després com a espai publicitari).

El primer acord d'aquest tipus va ser signat al desembre de l'any 1989 amb l'empresa Avenir Noroeste, i donà lloc a intervencions com la mitgera de Sants 99 i un total de cinc més. Projectades majoritàriament per Francisco Sancho i Joan Manuel Nicolás, tenen un estil similar: es pinta una façana que continua la composició de la façana principal i es reserva una part per a un cartell publicitari. La seva semblança no treu que incorporin especificats de cada espai (en aquest cas es pintà vegetació, integrant així la del jardí de l'escola Lloret, i es desplaçà el dibuix d'un balcó per integrar una petita finestra). El resultat és com un dibuix de façana portat a escala 1:1; hi ha tots els elements en dues dimensions, sense ombres ni petits detalls o anècdotes.

Una vegada més, la capacitat de la publicitat per transformar la realitat es fa patent: una capa de pintura maquilla una paret vella. Si abans els anuncis amb la seva omnipresència i grans dimensions transformaven la ciutat i el seu skyline, avui impera la discreció i l'estratègia de sorprendre."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Elena Massons

Materials:Pintura




Autor

Disseny:Joan Manuel Nicolàs

Més informació:Jnicolasarquitecte.com

Joan Manuel Nicolàs, font:Jnicolasarquitecte.com

Veure més Art Públic Sants Montjuïc
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada