divendres, 30 de setembre del 2022

Escultura La Caravel.la

 

"El 1969, coincidint amb la inauguració del tram de la línia 5 del metro entre Diagonal i Collblanc, amb transbordament a la línia 1 a la plaça de Sants, el regidor del districte, Joan Solanas Almirall, va encarregar a l’escultor Ramon Cuello una obra per decorar el vestíbul de la línia 1 situat a l’entrada des del carrer d’Alcolea. Ramon Cuello i la seva família eren veïns de Sants des que el seu pare havia adquirit el 1955 una masia del segle XVIII, situada al número 200 de la carretera de Sants, que havia estat fins aleshores caserna de la Guàrdia Civil. Actualment la masia ja no hi és i al seu lloc hi ha un centre comercial.

Cuello, que aleshores tenia 30 anys i començava la seva carrera artística, va decidir fer una obra inspirada en un element aparentment tan estrany a una estació de metro com una caravel·la. L’explicació es troba no pas en què Sants és un antic municipi que arribava en els seus límits fins al mar, sinó en què davant de la casa on vivia l’escultor hi havia hagut una fonda on paraven les diligències que unien l’interior de Catalunya amb el port de Barcelona. A aquesta fonda li deien a Cals Bosqueters, a causa de les grans propietats de boscos que tenien els que hi vivien, la família Bonet. I la fonda quedava situada relativament a prop de la boca de metro on es va posar l’escultura. D’aquesta manera un xic forçada, Cuello va establir una relació entre Sants, el metro i els vaixells de vela. D’altra banda, és prou sabut que un tipus de diligències molt gran rebia el nom popular de caravel·la. Cuello va decidir utilitzar el ferro cisellat i la soldadura com homenatge al seu avi calderer.

El 3 de novembre de 1969 el ministre d’Obres Públiques i l’alcalde Porcioles van inaugurar el tram de la línia 5 que es comunica, a la plaça de Sants, amb la línia 1, a la que pertany el vestíbul on es troba aquesta escultura. La “Caravel·la” de Ramon Cuello encara no era posada en el moment d’aquesta inauguració, sinó que s’hi va posar pocs dies més tard, amb un acte inaugural específic del qual no ha estat possible precisar la data i al que va assistir el regidor promotor de la idea i també l’autor de l’obra."

"La manera com Cuello representa el vaixell s’aparta de les formes més aviat rectes i tallants que ens vénen a la ment al pensar en una caravel·la. De contorns arrodonits, l’escultura s’articula a través d’un eix intern al voltant del qual les làmines còncaves de metall es van unint entre elles pels extrems. A través de les línies corbes de les planxes, l’artista dibuixa una nau de formes elegants, estilitzada, gens pesant, i d’una accentuada verticalitat. La seva situació en una de les entrades de la transitada estació Plaça de Sants li suposa tenir un mur al costat, fet que dificulta l’apreciació dels volums. Cuello és un reconegut escultor català, autor d’altres obres –escultures i relleus- a Barcelona, Montserrat i altres ciutats."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Isabel Fabregat

Materials:Metall




Més informació:Viquipèdia Caravel.la

 

Rèplica de les anomenades «Tres Caravel·les» a Palos de la Frontera, font:Viquipèdia

Autor

Escultor:Ramon Cuello

Més informació:Viquipèdia Ramon Cuello i Riera

Ramon Cuello, font:presidencia.gencat.cat

 
Veure més Art Públic Sants Montjuïc


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada