dimarts, 27 de setembre del 2022

Escultura Déu Neptú

 

"El mateix Neptú de la cascada del parc de la Ciutadella és el que s'aixeca al canal del parc de l'Espanya Industrial, ja que n'existia una altra còpia als magatzems municipals. Obra de Manuel Fuxà, que data del 1881, és una referència constant al paisatge del parc de l'Espanya Industrial des de la seva inauguració, el 26 d'octubre de 1985. No es coneixen dades sobre l'origen d'aquesta còpia, però existeix la possibilitat de que es tracti de l'obra que originalment havia estat a la Cascada del Parc de la Ciutadella i que, en deteriorar-se molt, aquella hagués estat substituïda per una de nova. L'original, deteriorada, s'hauria guardat en un magatzem, d'on hauria estat recuperada, un cop molt restaurada, per posar-la al Parc de l'Espanya Industrial. Feliu Elías, en la seva monografia sobre escultura, ja escrivia el 1928 que l'original era "tota escrostonada"."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

 

 

"Una imposant figura de Neptú, el déu del mar de la mitologia clàssica que sovint decora fonts i d'altres monuments en què és present l'aigua, habita el llac artificial del Parc de l'Espanya Industrial. De rostre sever, duu abundant barba i cabells arrissats. Amb la mà del braç dret -braç que forma un angle de vora quaranta-cinc graus- empunya el seu atribut característic, la forca de tres puntes o trident, mentre amb la mà esquerra es recull el drap de plecs gruixuts que duu lligat a la cintura i deixa veure part de la seva musculosa anatomia.

Com altres escultures del Parc, procedeix dels magatzems municipals i ofereix, tret del que fa a la posició del braç dret, la mateixa figura que el Neptú que des del 1881 domina les aigües de la Cascada del Parc de la Ciutadella (en aquest, el braç forma un angle quasi recte). Ambdós mostren al pedestal la firma de l'autor: Manuel Fuxà (Barcelona, 1850-1927), escultor que es féu càrrec d'una gran quantitat de monuments públics per a ciutats catalanes i espanyoles, i fou alhora professor de l'Escola de Llotja, centre on es formà i del qual arribà a ser director. Amb tot i que les figures de Neptú revelen tant el realisme que va saber conferir als volums i les vestidures com la gran habilitat tècnica que el va distingir, Fuxà és recordat sobretot pels monuments que erigí a destacades personalitats històriques com Bonaventura Carles Aribau (Parc de la Ciutadella, Barcelona), Gaspar Melchor de Jovellanos (Plaza del Seis de Agosto, Gijón) o Francesc de P. Rius i Taulet (passeig de Lluís Companys, Barcelona), entre d'altres."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona- Art Públic - Anna Maria Guasch

Materials:Pedra amb element metàl.lic








Més informació:Viquipèdia Déu Neptú

Neptú, font:Viquipèdia

Autor

Escultor:Manuel Fuxà

Més informació:Viquipèdia Manuel Fuxà i Leal

Manuel Fuxà per Ramon Casas, font:Viquipèdia

Veure més Art Públic Sants Montjuïc

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada