divendres, 23 de setembre del 2022

Escultura Tors de dona

 

"L'arquitecte Oriol Bohigas, com a delegat d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, va tenir la pensada d'aprofitar una sèrie d'escultures conservades als magatzems municipals per a les cinc hectàrees del nou parc de l'Espanya Industrial. Una era el Tors de dona, obra d'Enric Casanovas creada el 1947, que un cop instal·lada al parc va patir una bretolada que la va fer malbé. Com en d'altres casos -per exemple, la Maternitat de Rebull a la plaça de Navas- es va optar per fer-ne una còpia en bronze, que va costar al voltant de 2.400.000 pessetes, i conservar l'original al vestíbul municipal."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

 

"Enric Casanovas modelà aquesta obra en pedra probablement als darrers anys de la seva vida. Format al taller de l'escultor modernista Josep Llimona i a l'Escola de Llotja, Casanovas completà la seva formació a París i va rebre la influència de Rodin abans de convertir-se en un dels principals forjadors dels ideals estètics del noucentisme, moviment sorgit a Catalunya a la primera dècada del segle XX que propugnava el retorn a la tradició clàssica mediterrània per tal de crear una cultura catalana pròpia.

El tors correspon al d'una dona jove, de rostre arrodonit i expressió dolça, amb una llarga cabellera que cau esquena avall formant dos blens, el coll fort i un cos nu que no té braços ni cames. El fet que Casanovas la presenti com si fos una troballa arqueològica demostra, de la mateixa manera que la joventut, la serenitat, la idealització i la bellesa de la figura, el respecte per l'herència clàssica que traspuen les seves millors obres, fonamentalment dedicades a la dona i sovint realitzades per a jardins i espais a l'aire lliure.

L'original de pedra abandonà els magatzems municipals amb destí al Parc de l'Espanya Industrial el 1985, però degut a les agressions que sofrí ingressà deu anys més tard al vestíbul de l'Ajuntament de Barcelona i va ésser substituït per una còpia de bronze."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Anna Maria Guasch

Materials:Bronze






Autor

Escultor:Enric Casanovas

Més informació:Viquipèdia Enric Casanovas i Roy

Enric Casanovas, font:esculturizante.blogspot.com

 
Veure més Art Públic Sants Montjuïc


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada