dijous, 22 de setembre del 2022

Escultura El Drac

 

"De bon començament es va tenir present la idea d'una escultura lúdica per al parc de l'Espanya Industrial, que havia de dur a terme el basc Andrés Nagel, però que no va arribar a temps per a la inauguració de l'octubre de 1985. Es va retardar força i no va obrir portes aquest tobogan gegant fins el dia de Sant Jordi -quin millor dia per a un drac?- de l'any 1987. L'escultura pesa 150 tones i té unes dimensions notables. Maltractada per brètols i rodamóns, va caldre tancar part dels seus accessos i restaurar-la, l'any 2001 d'acord amb l'autor."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

 

"A l'antiga toponímia Nagel venia a significar lloc ric en aigua i amb el seu drac amb les ales ben obertes i una gran cua que arriba sobre una plataforma de pedra, l'escultor aconsegueix que la figura mítica que habitualment produeix sigui, emergint del llac, un tobogan en què puguin jugar els nens que van al Parc de l'Espanya Industrial. L'artista donostiarra, coneixedor de primera mà del que és l'esperit fabril, aconseguí transformar les cent cinquanta tones que pesa aquesta singular obra en un monument útil, aeri i permanentment imaginatiu.

El manteniment del Drac de Nagel no sempre ha estat el correcte. Les grans ciutats són molt complexes i tant hi viuen com hi passen persones de tota mena. Algunes no disposen de prou sensibilitat per respectar el mobiliari urbà i tampoc, consegüentment, l'art que troben a la via pública. Però les obres emblemàtiques -aquest Drac ho és- aconsegueixen imposar-se per elles mateixes i trobar l'ajut necessari per a la seva conservació. El Drac, doncs, instal·lat l'any 1987, s'aferma més i més amb el temps com un símbol de la barriada de Sants. Nagel ha aconseguit amb la seva irònica creativitat i amb el vital inconformisme que el mouen, una escultura que, malgrat les grans dimensions, s'ha fet entranyable per a la majoria de ciutadans."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Josep M.Cadena

Materials:Planxes d'acer pintat






 

Més informació:Viquipèdia El Drac

El Drac de la Casa Bruno Cuadros, font:cjms1942.blogspot.com

 

Autor

Escultor:Andrés Nagel

Més informació:Viquipèdia Andrés Nagel Tejada

Andrés Nagel, font:Viquipèdia
Veure més Art Públic Sants Montjuïc
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada