dimarts, 22 de novembre del 2022

Monòlit als promotors del Poble Espanyol

 

"El 19 de maig de 1962, beneïda pel bisbe auxiliar de Barcelona, Narcís Jubany, va ser posada la primera pedra que havia d'honorar la memòria dels patrocinadors, artistes, tècnics i artesans que havien dut a bon terme la idea del Poble Espanyol. Es va triar un parterre situat davant la popular fita turística que encara avui dia és un dels llocs més visitats de Barcelona. La inauguració del monòlit va tenir lloc l'aniversari de la "liberación" de la ciutat, el 27 de gener de 1963 en presència de l'alcalde Josep Maria de Porcioles. L'oferiment de la peça va ser feta per l'historiador Pedro Voltes, director de l'Institut Municipal d'Història."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

EN HONOR / DE LOS PATROCINADORES / ARTÍFICES, TÉCNICOS, / ARTISTAS Y ARTESANOS / REALIZADORES DEL / PUEBLO ESPAÑOL / BARCELONA AGRADECIDA

BARCELONA, 1962

 

"Hem deixat darrere el Pavelló de Mies van de Rohe i la nova seu de la Fundació la Caixa, tot introduint-nos en el cor de la muntanya de Montjuïc per l'avinguda Marquès de Comillas i, a mà dreta, se'ns apareix un monòlit de grans dimensions que en cap cas no ens pot passar desapercebut. És una peça que està dedicada als artesans, tècnics i patrocinadors del Poble Espanyol i que, evidentment, defineix que la seva ubicació sigui tot just davant de l'entrada principal del Poble Espanyol, a l'altra banda del carrer.

Es tracta d'un pedra amb la típica forma de monòlit, ampla a sota i més arrodonida a sobre, que està fet per ser vist des de lluny. El cos reposa en una base rectangular de pedra repicada que el separa de la gespa del parterre que ocupa. A la part frontal de la peça hi ha una inscripció gravada on es llegeix la dedicatòria. Al monòlit l'acompanyen a l'esquerra uns xiprers enormes i a la dreta un grup de palmeres; per darrere la seva forma queda retallada per uns matolls típics de jardins públics."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Carles Poy i Clara Renau

Materials:Pedra calcària





Més informació:Poble-Espanyol.com

Més informació:Viquipèdia Poble Espanyol de Barcelona

Poble Espanyol, font:introducingbarcelona.com

Autor

Escultor:Autor desconegut

 

Veure més Art Públic Sants Montjuïc

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada