dijous, 17 de novembre del 2022

Luci Minici Natal

 

"Frederic-Pau Verrié, ex director de l'Institut d'Història de Barcelona, va ser qui va tenir la iniciativa de recordar la personalitat de Luci Minici Natal (Barcelona, c. 97 - c. 154), que va arribar a senador romà i va ser el primer barceloní a guanyar un premi en unes Olimpíades, l'any 129, com a vencedor de la cursa d'aurigues. Natal és l'únic ciutadà de l'antiguitat que, no essent ni romà ni grec, va guanyar en uns Jocs Olímpics. El seu nom es troba en unes restes de monument i en unes inscripcions a l'antiga ciutat grega d'Olimpia. Verrié i un equip d'especialistes del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona es van desplaçar a Olimpia per fer els motlles d'unes reproduccions de les esmentades inscripcions gregues i de la base que havia sostingut la quadriga, regalada per Natal a la ciutat grega. Tot plegat va ser col·locat en un rectangle de pedra prop d'unes oliveres, en un angle del jardí exterior de l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya. La iniciativa va rebre el suport del Museu d'Arqueologia i de la direcció general de Belles Arts. El curiós monument, que fa la impressió d'inacabat, va quedar enllestit tres dies abans dels Jocs Olímpics, i des de setembre del 2002 una placa ha posat fi al seu anonimat. El 24 d'abril de 1992 la Ponència de Nomenclàtor, per la seva banda, va donar el nom de Luci Minici Natal a una de les noves avingudes de l'Anella Olímpica."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

Materials:Resina de poliester









"El general Luci Minici Natal, que en els Jocs Olímpics del 129 va guanyar la cursa de carros, va fer donació del carro vencedor al santuari. Va ser pretor i cònsol de Líbia"

 

Més informació:Viquipèdia Luci Minici Natal Quadroni

Més informació:Beteve.cat/ el primer campió olímpic barceloní

Inscripció d'agraïment de Luci Minici Natal jr. pel seu llegat a ciutat de Bàrcino, Museu d'Arqueologia de Catalunya, font:flickr-Sebastià Giralt

 
Veure més Art Públic Sants Montjuïc




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada