divendres, 18 de novembre del 2022

Bust a Simón Bolívar

 

"El centenari de la mort de Simón Bolívar (Caracas, 1783 - Santa Marta, Colòmbia, 1830) va ser la raó que el cònsol colombià regalés a Barcelona un bust del Llibertador, l'home que simbolitzava la independència dels països de Centre i Sud-amèrica. El bust va ser modelat per Vicenç Antón i posat en un camí proper al Poble Espanyol el 18 de desembre de 1930, en presència del cònsol, el president de l'Associació de la Premsa Diària i l'alcalde de Barcelona, comte de Güell. El 1946 el bust va desaparèixer enmig d'una sèrie de robatoris de figures de bronze que van tenir lloc a l'aleshores poc visitat Montjuïc, i el mateix autor el va substituir per una còpia en pedra. Existeix un altre monument a Bolívar al parc de la Barceloneta, que va ser col·locat el 1996 i és obra de Julio Maragall.

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

 

"L'escultura que Vicenç Anton i Puig realitzà el 1930 sobre l'efígie de la figura de Simón Bolívar és, de ben segur, una obra que no es pot deslligar de l'entorn que ocupa. En primer lloc, hem de tenir en compte les característiques de l'espai on se situa, el carrer de la Foixarda, un carrer ample i vorejat d'arbres que mostra una notable inclinació, al final de la qual trobem, com si tot el recorregut ens menés cap aquesta peça escultòrica, la figura de Simón Bolívar. El fet que la peanya estigui centrada en el mateix eix de simetria del carrer col·labora al fet que aquesta percepció sigui inequívoca: no solament té un peanya física, sinó una altra d'espacial corresponent al carrer que puja i una altra de simbòlica en l'elevació que pren per sobre nostre.

La gran dimensió del bust, inhabitual en moltes de les peces que trobem pels nostres carrers, juga també un paper molt important, ja que justament accentua encara més aquesta percepció d'elevació i de potència física expressada també en els poderosos volums de la pedra que s'ha treballat.

Tot i que podria semblar que els grans volums que conformen la peça podrien crear una manca de congruència en el joc de parts cap-cos-peanya, el treball coherent del cos a partir de formes fortes es conjuga perfectament amb el cap i amb l'estil de la peanya.

A aquesta unió ajuden els nexes formals que s'estableixen en els sortints i entrants que, vora el coll, representen els plecs de la roba i els ornaments militars i, també, la manca de detalls superflus que podrien destorbar una percepció basada en el caràcter general de la peça."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Francesc Serés

Materials:Pedra





Més informació:Viquipèdia Simón Bolívar

Simón Bolívar, font:Viquipèdia

Autor

Escultor:Vicenç Anton

Vicenç Anton i Puig (Benarjó, València, 1896 - Barcelona, 1973). Estudià a l'Escola de l'Acadèmia de San Carlos de València. Va participar en l'Exposició Internacional de Belles Arts de 1929, a Barcelona, i en les Nacionals de 1942 i 1944, també a Barcelona. S'afincà en aquesta ciutat, on exposà repetidament. Al Museu d'Art Modern de Barcelona s'hi exposa una obra seva.

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic

 

Veure més Art Públic Sants Montjuïc



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada