dimecres, 16 de novembre del 2022

La Font de la Guatlla

 

"Un cap de pedra, representant un animal una mica fantàstic, es trobava formant part d'una escala que s'enfilava pel poc conegut barri de la Font de la Guatlla fins que algú va pensar a donar-li un millor ús. Senzillament, se'l va posar rematant un monòlit amb una simple llegenda, "Font de la Guatlla. Segle XVIII." Aquesta font, que rajava des de Montjuïc, va ser contaminada per l'abocament d'escombraries a la muntanya durant l'etapa de l'alcalde Porcioles, i va ser cegada. Els veïns, que van adoptar el seu nom per batejar el petit barri comprès entre la Gran Via de les Corts Catalanes i la muntanya, van demanar a l'Ajuntament la gràcia d'aquest senzill monument, que va ser posat durant l'estiu de 1997. La Font de la Guatlla deu ser una de les poques que, amb la del Gat, té dedicada una composició, en aquest cas un himne."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

 

"Aquesta és una interessant obra d'art públic. El monument, que ho és, incorpora la recuperació d'un objecte present en el territori (el cap que el presideix) una mica en la línia dels objet trouvées. Segons sembla aquest objecte gaudia d'una certa estima entre els residents de la zona. La denominació del lloc, Font de la Guatlla, recupera sintèticament l'antiga font segellada per causa de la contaminació en els anys seixanta i del nou barri que pren per lema la denominació d'aquest paratge camperol del segle XIX i inicis del XX. Una composició simple i harmoniosa resultat del treball de la pedra, al temps que una escala reduïda, propera als ciutadans. Una composició que és una nova visió del lloc, una síntesi creativa que atorga de nou una significació al lloc en què abans estava la font.

Aquest petit monument sintetitza la producció del que hauria de ser art públic contemporani. Encara que el posseeix, l'estil constructiu no és el més rellevant d'aquesta peça. L'obra pren valor per la conjugació dels factors abans esmentats, en un racó de Barcelona d'aquells que podríem anomenar amb “sabor”. Valora el indret amb simplicitat i energia, ajuda a la creació de lloc mitjançant el seu ancoratge en la història del territori."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Antoni Remasar

Materials:Pedra






Més informació:Viquipèdia La Font de la Guatlla

Més informació:Ajuntament.barcelona.cat/sants-montjuic/es/la-font-de-la-guatlla/historia-de-la-font-de-la-guatlla

Casa Ramona a principis del segle XX, font:ajuntament.barcelona.cat

 

Autor

Disseny:María Luisa Aguado amb la col.laboració de Cinto Hom i Alicía Calmell

Més informació:Viquipèdia María Luisa Aguado Martínez

 

 Veure més Art Públic Sants Montjuïc

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada