dimarts, 28 de gener del 2020

Llegenda El Ruc de La Granada

El Ruc de La Granada, font:Femuntomb.net
"La llegenda explica que una vegada a La Granada hi havia un Ruc que no menjava i que cada dia estava més prim i famolenc. Els seus propietaris es van adonar que cada dia quan passaven per davant de l’església l’animal s’aturava i mirava frisós un lletsó d’herba que havia nascut dalt del campanar.
Els veïns van aconsellar als amos del ruc que tractessin de fer-li menjar aquella herba de la que estava tan engelosit. Per això van muntar un sistema de bastides, taulons i corrioles per tal de pujar l'animal dalt el campanar. Lligat pel coll els veïns empenyeren el ruc amunt i amunt tot dient  'Mireu com riu de content que està abans de prendre la medecina'. No s'adonaven que l'estaven escanyant i, per sort, abans que arribés a dalt es van trencar les cordes i tota la bastida va caure. No se sap si el ruc va morir o no, però el clot que féu en la caiguda va ser anomenat la Bassa Pedrera, lloc on es troba avui la plaça de Sant Joan, darrera l'església."
Font de la informació:Femuntomb.net Curiositats: el Ruc i el campanar de La Granada

Historia
La llegenda del ruc i el campanar són una tradició en diverses poblacions de Catalunya. Entre elles destaquen la Granada i Solsona.
A La Granada, el campanar es de l’església parroquial de Sant Cristòfol de La Granada, aixecat l’any 1676, d’estil barroc de planta octogonal amb obertures als quatre vents i amb un doble campanar a la part superior.

Esglèsia Sant Crisòfol de La Granada, font:viquipèdia

La Llegenda a La Granada
El Ruc de La Granada, construït l’any 1989 en record d'aquesta llegenda, és una divertida peça del bestiari festiu català de tres metres de llargada i 60 kg de pes que és portada per dues persones mentre escup foc per vuit punts i ruixa amb aigua a tothom a través d’un llarg atribut masculí.
El Ruc de la Granada, font:festamajor.weebly.com
Aquest ruc és el protagonista de la vida festiva de La Granada al llarg de l’any. La seva pujada al campanar es produeix durant la festa del Most al mes d'octubre i és un espectacle de foc, música i coreografia d'una gran bellesa plàstica.
El Ruc de La Granada, font:bestiari.cat
L’espectacle comença amb l’entrada del Ruc tirant d’un carro que es situa al mig de la plaça i amb la narració de la llegenda que l’envolta. Tot seguit s’inicia a la plaça al voltant de l’església un espectacle de foc amb llum química, monocicles, cordes, torxes, globus i pirotècnia.
Entrada del Ruc a la plaça, font:lagranada.com

El moment culminant arriba quan el Ruc és hissat al campanar. Un espectacular castell de foc amb l’església i la lluna de fons posa fi a aquesta festa. D'octubre a juliol, el Ruc representa que roman a dalt del campanar observant els fets més rellevants que succeeixen al poble mentre espera l'arribada de la Festa Major, el segon diumenge de juliol. Aleshores, el Ruc és baixat del Campanar. Després es fa un correfoc i un espectacle pirotècnic que arriba fins l'Ajuntament i allà, es duu a terme la lectura del pregó oficial i posteriorment, el ruc explica de manera satírica tot el que ha vist des de dalt del campanar.
Font de la informació:Femuntomb.net Curiositats:El Ruc i el campanar de La Granada
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada