dimarts, 14 de gener del 2020

Llegenda Els Repicatruges d'Argentona

"Conta la història, allà a finals del segle XVII, que la vila d’Argentona va rebre la visita inesperada del bisbe de Barcelona. Durant la seva estada al poble, va amonestar al capellà per les condicions en què es trobava la parròquia, ja que entre d’altres coses havia trobat l’aviram passejant i picotejant lliurement pel cementiri, un fet que considerava un sacrilegi i de molt mal gust. Després d’això, el bisbe va anunciar una segona visita per tal d’observar si s’havien canviat algunes de les lamentables condicions en què es trobava l’església i el seu entorn.
Església de Sant Julià d'Argentona, font:elperiodico.com
El poble i el seu mossèn esperaven expectants la visita del bisbe de Barcelona, un fet que en aquells temps constituïa un esdeveniment de grans dimensions atès a la rellevància de l’estament eclesial i a les poques visites de personatges importants que poguessin alterar la vida quotidiana de la població. El campaner era l’encarregat d’estar a l’aguaït, de fer saber a toc de campana als argentonins si el bisbe s’hi acostava, per així poder-li fer una bona rebuda. 
Un bon dia, el campaner va veure des de la torre una munió de pols que s’aixecava riera enllà en direcció al poble, i automàticament va començar a repicar campanes per avisar que el bisbe s’hi acostava. Però quina va ser la sorpresa de la gent del poble al veure que aquella polseguera que s’aixecava no era pas la carrossa del bisbe, sinó un carro amb dues truges ben bacones. Des de llavors, a la gent d’Argentona se la coneix com a repicatruges."
Font de la informació:Spiritcatalunya.com

Hi ha una altra versió de la llegenda que diu ... "una vegada en un poble anomenat Argentona hi vivia un noi a qui mai li sortia res bé. Un dia el capellà li va dir que si volia treballar podia tocar les campanes. El noi no va dubtar i va acceptar la feina.

Quan ja portava un temps en aquesta tasca, el capellà li va explicar que havia de fer una feina molt important. Li va dir: "Mira noi, demà vindrà el bisbe, i vull que sigui un dia molt important. O sigui, que quan el vegis venir, toca les campanes ben fort!". El capellà li va recomanar que tan bon punt veies una boira de pols pel camí, ja podia començar a fer repicar les campanes.

El noi estava tan nerviós per si s’equivocava en l'encàrrec que va decidir quedar-se a dormir allí mateix. Llavors, l'endemà, en despertar-se, i mentre esperava que vingués el bisbe, va veure per la riera una nuvolada de pols. El noi es va pensar que era la carrossa del Bisbe que ja venia i va començar a tocar les campanes amb energia, fent sortir tot el poble de les seves cases per rebre l'autoritat. Però a mida que es va anar acostant més la polseguera, tothom va poder veure que qui arribava no era el bisbe, sinó un ramat de truges."
Font de la informació:Costadebarcelonamaresme.cat llegenda dels repicatruges d'argentona


La Llegenda en Argentona
"En l’actualitat l’única referència de caire festiu en Argentona a la història dels repicatruges és la Garrinada.

Es tracta de la festa que els joves d’Argentona organitzen des de l’any 2000 dins el programa d’actes de la festa major i, que com el seu nom indica, té el seu origen en la història el bisbe, el campaner i les truges."
Font de la informació:Spiritcatalunya.com/garrinada-2019/
Cartell de La Garrinada 2015, font:Argentona.cat

La Polseguera d'Argentona, font:bestiari.cat
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada