dimecres, 29 de gener del 2020

La Víbria

La Víbria, font:bestiari.cat
"La Víbria de Barcelona és una figura mitològica medieval que representa un malvat drac femella, amb cua de serp, ales de ratpenat i pits de dona. És una peça d’imatgeria festiva que forma part del Bestiari Històric i del Seguici Popular de Barcelona, i surt tant en cercaviles i actes protocol·laris com en espectacles de foc.
La figura ja apareix documentada en el segle XV, època en què participava en processons de Corpus i en actes de rebuda de personatges importants que visitaven Barcelona, com ara la reina Isabel de Castella. I, com gran part de les peces del Bestiari Històric, la trobem documentada participant en les festes de canonització de sant Ramon de Penyafort, l’any 1601.
La Víbria de Barcelona va gaudir d’una gran popularitat durant els primers segles d’activitat, però al segle XVIII, amb les restriccions de la monarquia borbònica, començà a perdre importància, sobretot arran de la prohibició de la reial cèdula de Carles III, el 1780. Al segle XIX ja no es documentada enlloc.
El 1993, en el context de la renovació i la recuperació de la imatgeria festiva barcelonina, l’Associació de Festes de la Plaça Nova decidí de recuperar la Víbria. Per això encarregà la tasca a l’imatger Xavier Jansana, que l’enllestí aquell mateix any, i en aquell moment reprengué l’activitat i s’incorporà al Bestiari Històric i al Seguici Popular de Barcelona.
La figura té ball propi, la «Dansa de la Víbria», amb música interpretada per gralles i percussió. Es pot veure en els moments més simbòlics de les festes barcelonines –la Mercè, Santa Eulàlia, Corpus– amb els balls de les altres figures del seguici.

L'any 2005 s'estrenà la rèplica de la Víbria, que en aquest cas és obra de Manel Casserras i Solé. Des de llavors, la figura original surt a ballar per correfocs i la seva rèplica és la que desfila en les festes i solemnitats ciutadanes.
font:bestiari.cat
Quan no surt, la nova Víbria de Barcelona es pot visitar a la Casa dels Entremesos, on és exposada permanentment amb la major part del Seguici Popular."
Font de la informació:Barcelona.cat culturapopular imatgeria-festiva Vibria

Creador
Xavier Jansana i Font
Més informació:Xavierjansana.com 
font:xavierjansana.com












Manel Casserras i Solé (Solsona, 22 de juliol de 1957 - 30 d'abril de 2015) va ser un escultor català, destacat constructor d'imatgeria festiva de Catalunya.
Més informació: viquipèdia Manel Caserras i Solé
















Veure més Imatgeria Festiva

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada