La Lleona de Girona, font:Wikipedia |
"La Lleona és l'animal mític més típic Gironí amb les mosques de Sant Narcís. La columna de la Lleona és al carrer Calderers. L'animal s'hi enfila a una columna romànica (l'original és del segle XII).
No se sap el seu significat, però se suposa que podria ser una mena de reclam d'un hostal, l'hostal de la Lleona, situat allà mateix en temps passats. També podria indicar algun lloc de caràcter sagrat.
Una part de la columna estava empotrada a terra i això feia que les criatures poguessin tocar-li el cul si es estiravan una mica. Amb el pas del temps, el costum va anar canviant quan, en lloc de tocar-li el cul, algú va començar a besar-lo.
Diu la Llegenda que qui vol ser bon Gironí i es vol quedar sempre a Girona, o si vol tornar, ha de fer un petó al cul de la lleona."
Placa de l'Ajuntament de Girona, font:Pinterest |
Font de la informació:Dolorsmatillo El cul de la lleona
Historia
L'anomenada Lleona de Girona o Cul de la lleona és una peça escultòrica de pedra calcària de Girona, datada del segle xii, que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La seva fama i valor popular han anat en augment sobretot des de 1986, any en què es va fer una còpia de l'original, conservat al Museu d'Art de Girona, i es va col·locar al carrer de Calderers, als peus de l'escala de l'església de Sant Feliu, un punt estratègic del Barri Vell de Girona.
El lleó, o lleona, és voluminós en relleu, i té una part del rostre i de la cua sensiblement deteriorada. Deixa veure unes grans urpes i el cap girat cap al costat.
La gent sempre hi vol peregrinar, i és un dels primers rituals de molts turistes tot just arribar a la ciutat. Antigament, els visitants havien de pujar fins a la figura de la lleona amb la força del seus braços, fins que, arran de l'allau de turistes, s'hi va instal·lar una escala per facilitar-hi l'accés.
La Lleona amb la columna i l'escala, font:Triadvisor |
Font de la informació:Wikipedia La Lleona
Veure més LLEGENDES CATALANES
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada