La Tarasca de Barcelona, font:wikipedia |
"La Tarasca de Barcelona, anomenada Cuca Fera en algunes èpoques, és una bèstia amb cap de felí humanitzat i cos de tortuga que té una doble funció: treu foc als correfocs i espectacles pirotècnics i llança aigua i caramels a les cercaviles i actes protocol·laris. Forma part del Seguici Popular de Barcelona i del Bestiari Històric, i és portada sempre per la colla de la Barceloneta.
L’origen de la figura s'ha de cercar en una llegenda de la població provençal de Tarascó, que explica que hi havia una bèstia que vivia entre la boira i les aigües tèrboles dels aiguamolls i que tenia la població aterrida perquè es dedicava a devorar joves donzelles. Arran d’aquesta història, el personatge es va fer molt popular i es va estendre per tot Occitània i part de la corona catalanoaragonesa. En alguns llocs, hi ha arribat fins avui en forma d’element festiu.
Un dels màxims difusors d'aquesta llegenda va ser Santiago de la Voràgine, que la va incloure en el seu llibre La llegenda daurada. De la Voràgine també és un dels principals difusors de la llegenda de Sant Jordi, inclosa en aquest mateix llibre.
Tarasca de Provença, font:inprovenza.it
Santiago de la Voràgine, font:hagiopedia.blogspot.com
Llibre La Llegenda Daurada, font:libros-antiguos-alcana.com
La informació de la Tarasca com a peça de la imatgeria festiva barcelonina és incerta, sovint perquè s’ha confós amb uns altres elements del bestiari. De fet els escrivans castellans, que ignoraven el patrimoni festiu barceloní, tendien a anomenar tarasca qualsevol element del bestiari que els fos aliè.
A la dècada dels noranta del segle XX, aprofitant l'embranzida del projecte de recuperació de la imatgeria festiva de la Ciutat Vella, decidiren de crear la Tarasca a imatge de la figura que hi ha a Tarascó, amb una semblança considerable. Se’n responsabilitzà l’Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta, que encarregà la tasca de construir-la a Xavier Jansana. Estrenada el 1993, de seguida passà a formar part del Seguici Popular de Barcelona i li van compondre una dansa: el «Ball de la Tarasca».
A diferència de la majoria de peces de l'Seguici Popular, la Tarasca es mou mitjançant arrossegament i, per ballar, se la fa girar. Aquesta bèstia té la singularitat que, quan surt a ballar, només la porten dones. La Tarasca de Barcelona és una de les bèsties més grans de la ciutat: pesa gairebé 200 quilos!.
La figura es pot visitar durant tot l’any a la Casa dels Entremesos, on és exposada amb gran part del Seguici Popular."
La Tarasca portada per dones, font:gegantsbarceloneta.blogspot.com
Font de la informació:Barcelona.cat culturapopular imatgeria-festiva Tarasca
Creador
Xavier Jansana
Més informació: Xavierjansana.com
font:xavierjansana.com
Veure més Imatgeria Festiva
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada