divendres, 25 de gener del 2019

Pati de les Dones

"El Pati Vidal o de les Dones és una edificació de la primera meitat del segle XIX localitzada al llarg del Carrer Motalegre, avui ocupada pel CCCB, que formava part de La Casa de la Caritat.
Entre 1926 i 1929 l'arquitecte Josep Goday i Casals s'encarregà de remodelar part del conjunt, donant lloc a l'aparença noucentista actual.
El portal principal, consistent en un ampli arc pla, presenta grans carreus encoixinats i és coronat per un escut de la casa reial espanyola parcialment destruït. Dues mènsules de traç neoclàssic recullen el pes visual de les dues grans pilastres que recórren verticalment la façana. Els elements decoratius de la façana es concentren al voltant de les obertures a base d'esgrafiats en forma de rams de fulles d'acant, volutes, sanefes gregues i garlandes florals. Sobre el portal principal, l'esgrafiat representa a la Caritat entronitzada, flanquejada per dos infants i homenatjada per dues noies desvalgudes, un ancià i un malalt.
Creuant aquesta porta i la crugia que la comprèn s'accedeix a un gran pati estructurat en tres ales de cinc pisos d'alçada disposades en forma de U. Les façanes d'aquestes galeries estan profusament ornamentades amb esgrafiats realitzats per Josep Goday i Casals a base de canelobres, rams de fulles d'acant, volutes i garlandes florals.Damunt el portal que mena vers la Plaça de Joan Coromines hi ha una fornícula revestida en ceràmica de colors i coronada per un pinacle també ceràmic que acull una delicada imatge en bronze daurat de l'arcàngel Sant Miquel."
Entrada Pati de les Dones font:http://www.cccb.org















Pati de les dones

Pati de les dones





Pati de les dones

Pati de les dones





Més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Goday_i_Casals
Josep Goday i Casals

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada