divendres, 25 de gener del 2019

La Casa de la Caritat

"L'edifici original de La Casa de la Caritat va ser construït el 1749 i restaurat el 1929 en plena expansió del modernisme català.
Les monges de l'orde de Sant Agustí, que s'havien instal·lat a la Conreria (Tiana) el 1265, es traslladaren a Barcelona el 1362 en un convent ubicat a la confluència dels actuals carrers de Montalegre i de Valldonzella. L'any 1593 el Papa Climent VIII va suprimir aquesta comunitat per tal d'erigir el Seminari Conciliar de Montalegre o "Colegio Tridentino", que obriria les seves portes el 1598. Entre 1736 i 1749 l'edifici del seminari fou totalment reedificat al voltant d'una església i un claustre, conegut com Pati Manning.
L'any 1772 aquest seminari seria traslladat a la veïna Església de Betlem, passant l'edifici a mans públiques com a seu d'un hospici depenent de la veïna Casa de la Misericòrdia. Fundada el 1583 al Carrer d'Elisabets, la Casa de la Misericòrdia havia quedat petita i l'any 1772 es decidí traslladar la seva població masculina a l'antic seminari.
L'any 1802 el Rei Carles IV aprovà la independència d'aquell establiment masculí respecte la Casa de la Misericòrdia, erigint-se en una nova institució anomenada Reial Casa de Caritat, que començà les seves tasques assistencials i de beneficència a partir de 1803 per a poder hostatjar captaires, fatus, decrèpits, vagabunds, anormals..., amb l'objectiu de reduir una mica la misèria de la zona.
El centre de beneficència va funcionar entre 1802 i 1956, quan les instal·lacions es van traslladar a les Llars Mundet. L'edifici va quedar abandonat fins que el 1980 se'l va incloure en el pla de reforma previst per al barri del Raval. 
Actualment alberga un complex cultural format diverses institucions, com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Centre d'Estudis i Recursos Culturals de la diputació de Barcelona, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona i la Universitat Ramon Llull. Forma part del conjunt l'església de Santa Maria de Montalegre, de factura neogòtica i amb planta de creu llatina.
Ubicat al districte de Ciutat Vella, el conjunt de la Casa de la Caritat es troba en una gran parcel·la de forma irregular a l'angle septentrional de l'illa de cases delimitada pels carrers de Montalegre, de Valldonzella, de Joaquín Costa i la Plaça dels Àngels. Es tracta d'un conjunt d'edificacions entre mitgeres amb façanes afrontades a les dues primeres vies, encara que l'accés principal es produeix des del Carrer de Montalegre."
Antic gravat de la Casa de la Caritat font:montalegre.org

Casa de la Caridad
Façana del CCCb

Casa de la Caridad

Casa de la Caridad
Entrada al Pati de les Dones, actual CCCB
Casa de la Caridad
Entrada al Pati Maning

Casa de la Caridad
Mare de Déu de Montalegre

esglesia de santa maria de montalegre
Església de Santa María de Montalegre

Casa de la Caridad

Casa de la Caridad

esglesia de santa maria de montalegre
Façana de l'Església al carrer Valdonzella

Casa de la Caridad

Plaça Joan Coromines

museu de arte contemporaneo de barcelona
Museu d'Art Contemporani de Barcelona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada