dimarts, 15 de gener del 2019

Costum La Setmana dels Barbuts

"La festa de sant Maure i les de sant Pau ermità i sant Antoni Abat s'escauen dins un període de set dies que és conegut popularment per la setmana dels barbuts, perquè, segons la iconografia catalana, tots tres porten llargues barbes. Hom té aquesta setmana per la més freda de l'hivern.
La fredor tradicional atribuïda a la setmana dels barbuts és representada en el pessebre cobrint tot el paisatge d'una subtil capa de farina que vol simular una nevada. Amb referència a la setmana dels barbuts, el refrany diu:
Per la setmana dels barbuts
governen els tres germans
tos, moquina i amagamans
Forma graciosa que vol indicar la rigor del fred i les conseqüències que es deriven dels refredats i cadarns que hom agafa. Hom creu que els qui neixen dins de la setmana del barbuts són peluts en gran manera i, sobretot, que tenen molta barba i ben poblada, que són decidits, de molta empresa i que tenen molt geni. El refrany diu:
Els qui neixen la setmana dels baibuts
són molt peluts
Hom té la pluja d'aquests dies com a molt bona per als conreus. D'ací que hom digui:
La pluja de la setmana dels barbuts,
cada raig val cinc escuts
Hom creu també que les nenes nascudes per la setmana dels barbuts són mostatxudes.
Hom diu que entre tots els sants de gener tenen una capa. que es deixen l'un a l 'altre el dia de la seva festa per tal que pugui guardar-se del fred.
També hi ha qui inclou dins aquests sants a Sant Vicenç màrtir (22 de gener) i altres sants barbuts menors, com Sant Benet i Sant Efigi (15 de gener), Sant Faci (18 de gener) i Sant Canut (19 de gener).

Sant Maure, festivitat 15 de gener. Fou home de mar, pescador o mariner, i feia molt de bé guarint el mal de trencadura amb oli o ungüent de fel de peix. Guaria també el dolor i el mal de lumbàlgia. Per això, encara avui, se'l té com a advocat per aquests mals, se l'invoca perquè els guareixi.
Talla a San Mauro La Bruca - font:wikipedia
 
Veure més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Maur_abat
Sant Pau ermità, festivitat 15 de gener. Era veí i deixeble de sant Antoni, de qui imitava la vida i el fer. Com que sant Antoni es va enginyar a teixir joncs i vímets per a fer cistells i paneres, sant Pau volgué imitarlo, però cregué que la seva obra havia d'ésser més baixa i humil, i va dedicar-se a teixir espart amb les mans i a fer-ne peces de tapissos destinats a arrossegar-se per terra i a ésser trepitjats i menyspreats de tothom. I va fer estores. 
Icona del sant - font:wikipedia 
 
Veure més informació Wikipedia Pau l'Ermità
Sant Antoni Abat, festivitat 17 de gener. És conegut amb les designacions populars de sant Antoni del porquet i sant Antoni dels ases. Sant Antoni és tingut per patró dels animals, especialment dels domèstics, que conviuen amb l'home. Les gents que tenien bestiar de peu rodó celebraven llur festa i portaven llur bestiar a beneir."

Sant Antoni Abat segons Francisco de Zurbarán - font:wikipedia
Veure més informació https://ca.wikipedia.org/wiki/Antoni_Abat

Font de l'informació: Costumarí Català de Joan Amades 

Veure més Festes Populars
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada