dimarts, 29 de gener del 2019

Antic Hospital de la Santa Creu

"L'Hospital de la Santa Creu fou, entre 1401 i 1926, l'hospital general de la ciutat de Barcelona, instal·lat en un edifici gòtic del segle XV. Es va crear amb la finalitat de reunir en un sol edifici els diferents hospitals que hi havia a la ciutat.
L'hospital de la Santa Creu de Barcelona té el seu origen l'any 1401, quan es van fusionar els sis hospitals que llavors hi havia a Barcelona: l'hospital Desvilar o de l'Almoina (1308), i l'hospital de Marcús (segle XII), que estaven regits pel consell de la ciutat; l'hospital Colom (segle XII-XIII) i l'hospital Vilar o de Sant Macià, regits pel bisbat; l'hospital de Santa Eulàlia (segle XII) i l'hospital de Santa Margarida que depenien del capítol catedralici de Barcelona.
Aprofitant els fons i la pedra destinada al projecte abandonat d'ampliació de les Drassanes Reials de Barcelona i la creació d'un palau reial adossat, l'1 de febrer de 1401 el Consell de Cent i el Capítol de la Catedral de Barcelona acorden unificar tots sis hospitals, decreten el seu nom, Hospital de la Santa Creu, i la seva ubicació, el Raval de la ciutat, en el lloc on es trobava l’hospital d’en Colom i els seus patis circumdants. El 13 de febrer del mateix any va començar la construcció del nou hospital, la qual finalitzaria el 1450; el mestre d'obres Guillem Abiell fou contractat el 1407 per a la construcció del claustre. El 3 de setembre, el papa cismàtic Benet XIII d'Avinyó Pere de Luna va donar la butlla fundacional de l'Hospital de la Santa Creu de Barcelona, confirmant així l'acord entre bisbat i Consell de Cent."
Veure informació https://www.santpaubarcelona.org/ca/lhospital-medieval
Accés pel carrer Hospital


Escut de l'hospital, a la façana de la capella, esculpit per Pere Costa


Conservatori Massana


Farmàcia del antic hospitalAccés a la Biblioteca de Catalunya


Columna salomònica, obra de Bernat Vilar (1691)Escultures en els capitells


ClaustreAccés pel carrer Carme


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada