divendres, 17 de febrer del 2023

Font del carrer Nou de la Rambla

 

"L'arribada de les aigues de Montcada va anar acompanyada de la inauguració d'un seguit de fonts, entre les quals hi ha aquesta del carrer Nou de la Rambla. Va començar a brollar-ne aigua el 7 de setembre de 1826 i, encara que l'ajuntament va pensar diverses vegades a treure-la, la protesta dels veïns va fer que continués al seu lloc. El 14 de setembre de 1879, dia de fortes tempestes, un llamp va caure sobre la font. El 2 de desembre de 1986 es va inaugurar, a l'edifici on hi ha la vella font, un casal infantil i d'altres serveis municipals. El lloc va ser anomenat Casa de la Font, i va aprofitar-se l'ocasió per restaurar l'antiga construcció de 1826. "

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas 


"En el primer terç del segle XIX bona part de les fonts que l'Ajuntament va construir per a solucionar el problema de l'aigua de boca a la ciutat, eren senzilles construccions en nínxol que s'obrien a les parets d'algunes cases, d'una banda per respectar la línia de façana, d'altra per oferir lloc al necessari dipòsit que emmagatzemava l'aigua. 
Certament aquestes fonts no podien competir amb les poques de caire monumental -Hèrcules i Aretusa al passeig de l'Esplanada, Font del pla de les Comèdies, Font de Ceres al passeig de Gràcia- no només per les seves dimensions, sinó, i el que és més important, pel fet que les fonts monumentals transcendien la seva utilitat amb programes d'ornamentació sustentats en escultures que representaven temes de tall mitològic. 
Malgrat aquesta constant, dues fonts de veïnat, la que analitzem i la del pla de la Boqueria, representen un intent de valoració d'aquests elements imprescindibles en el paisatge urbà. La font del carrer Nou de la Rambla es composa de dos pilars circulars. En el de diàmetre més gran l'aixeta, en l'altre la placa commemorativa. Remata el conjunt un escut de la ciutat tallat en pedra amb dos animals marins que l'envolten. 
El tractament d'aquesta escultura, que no sabem qui la va fer, sembla una mica mecànic i podríem deduir que la va realitzar un dels tallistes de la ciutat, possiblement algú d'entre els que tenien el taller prop d'aquest lloc. 
En la remodelació del 1986 es va pintar el nínxol de color blau, una bona elecció doncs dóna una lluminositat especial al conjunt i fa destacar el color groguenc de la pedra.  "

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Antoni Remesar

Materials:Pedra 

 

A LA CIUDAD DE BARCELONA / EL EXMO.SOR. MARQUÉS DE CAMPO SAGRADO / LA JUNTA QUE EL MISMO PRESIDE / ENCARGADA DE LA CONDUCCIÓN DE AGUAS / DEDICARON ESTA CUARTA FUENTE / EL DIA (ILEGIBLE) DE MDCCCX... (ILEGIBLE)   



 

Més informació:La Vanguardia La Fuente del Raval 

Font del carrer Nou de la Rambla als anys 20, font:La Vanguardia

Autor:Desconegut

 

 

Veure més  Art Públic Ciutat Vella Oest 

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada