dijous, 23 de febrer del 2023

Monònit a Juan de Mena

 

"Bloc de formigó estriat posat damunt d'una peanya quasi tan gran com el mateix monòlit que suporta. Està dedicat al poeta del segle XV Juan de Mena (Còrdova, 1411 - Torrelaguna, 1456) que residí a la cort de Joan II de Castella. Es troba en un espai verd al carrer del mateix nom, davant de l'edifici que porta els números 5 i 7, un dels que va fer a partir de 1964 una immobiliària de Josep Maria Figueras i Ildefons Suñol en zona qualificada de verda en el Pla Comarcal de 1953. Quan un contenciós administratiu va aconseguir que s'aturessin les obres, perquè el Pla Parcial no havia estat aprovat pel Consell de Ministres, ja hi havia fet més d'un miler d'habitatges. El Consell de Ministres va denegar l'aprovació de Pla el 1970, tot i que posteriorment el Pla General Metropolità del 1976 va legalitzar el que ja hi havia construït.

De fet tota la numeració dels blocs d'aquesta urbanització, a la qual es va donar el nom publicitari de Parque del Valle Hebron, correspon al carrer Juan de Mena, fins i tot els passatges interiors, i per això la mateixa immobiliària va posar el monument en el moment de fer l'obra. Però inicialment no hi havia cap placa de carrers i l'adreça que utilitzaven els qui hi vivien era la numeració de blocs, de la qual encara en queda alguna resta a les parets exteriors.

La urbanització de l'entorn en vigílies dels Jocs Olímpics va deixar el monument encarat a una nova zona verda a la qual s'ha donat el nom de Jardins de Can Brasó, al costat de les instal·lacions del Club Hispano-Francès."

A / JUAN DE MENA / POETA / 1411 - 1456
 

"El monòlit dedicat a Juan de Mena se situa en un dels laterals del carrer que porta el seu nom, dins una de les moltes zones enjardinades que donen verd en aquesta part alta de Barcelona, davant dels jardins de Can Brasó.

És una peça realitzada amb una forma curiosa que ratlla la concepció escultòrica, tot i que manté les característiques típiques del monòlit pel que fa a finalitat, mida i ubicació. Es tracta d'un monòlit de formigó en motlle simètric, amb la base i la part alta idèntiques i una zona mitjana plana on es retallen les lletres de la dedicatòria. Aquestes dues parts formades de plaques allargades arritmades, a dalt i a baix, atorguen moviment a la peça i la fan molt original.

La forma d'aquest monòlit emula les estructures i màquines que realitzen el trencament de pedra natural a les nostres canteres. De manera que és força curiós que aquest monòlit sigui de formigó i no de pedra natural, i crea un contrasentit difícil d'explicar si no es coneix la biografia de la seva construcció.

La base, més petita que la resta de la peça i també de formigó, està completament amagada per plantes trepadores. La vegetació serà la seva companya principal. Tant és així que, de fet, aquest monòlit costa de veure a primer cop d'ull perquè hi ha davant seu una gran planta rodona. La combinació del formigó amb la vegetació crea un espai curiós molt agradable a la vista del vianant."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona -  Art Públic - Carles Poy i Clara Renau

Materials:FormigóMés informació:Viquipèdia Juan de Mena

Juan de Mena, font:definicion.edu

 

Autor

Escultor:Desconegut

 

Veure més Art Públic Horta Guinardó

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada