dilluns, 27 de febrer del 2023

Escultura al Pare Benito Menni

 

"Única obra pública a Barcelona de l'escultor gironí Domènec Fita, especialitzat durant una bona etapa de la seva vida en imatgeria religiosa. Fou posat en el nou edifici de l'Hospital de Sant Rafael a la Vall d'Hebron l'any en què aquest s'inaugurà, 1967. En aquest mateix any es complia el centenari de l'obertura a Barcelona del primer centre hospitalari de l'orde de Sant Joan de Déu, fundat al segle XVI per Juan Cidade Duarte per a l'atenció dels infants. Aquest orde va ser restaurat, al segle XIX, després de la quasi extinció arran de les exclaustracions de 1835, pel religiós milanès Angelo Ercole Menni Figini, conegut com el pare Benito Menni. Aquest centenari (1867-1967) és recordat en la inscripció que figura en el monument.

L'hospital infantil de Sant Joan de Déu estigué des del 1867 fins al 1877 a Muntaner-Rosselló i després a Les Corts on va funcionar fins al seu trasllat a Finestrelles, on és ara, l'any 1971. A l'espai que ocupà aquell hospital a Les Corts hi ha ara la zona comercial Illa Diagonal i l'edifici de Muntaner-Rosselló és l'actual col·legi de Sant Miquel, on es conserven tres ales del claustre gòtic del convent de clarisses del carrer Jerusalem enderrocat durant la revolució de 1868 i reconstruït sota la direcció de Francesc de Paula Villar per iniciativa dels germans de Sant Joan de Déu durant els anys que van ser-hi.

El pare Menni fundà també, el 1881, l'orde hospitalari femení del Sagrat Cor, al qual encomanà la gestió de l'Asil de Sant Rafael per a noies escrofuloses i cegues que creà el 1889 a Les Corts. Posteriorment aquest asil es traslladà a Sant Genís dels Agudells i finalment, dintre del mateix barri, va anar al seu actual emplaçament de la Vall d'Hebron. Va ser aleshores quan s'hi va posar l'escultura de Domènec Fita, en acer retallat.

El pare Menni impulsà també a Catalunya la creació del manicomi de Sant Boi i diversos centres hospitalaris per la resta de l'Estat. Va morir el 1914 a la ciutat francesa de Dinan, desterrat i oblidat, després d'uns últims anys de la seva vida envoltats per la polèmica. El 1985 el papa Joan Pau II el va beatificar."

 

"A l'entrada de l'Hospital de Sant Rafael, gairebé tocant la cruïlla del passeig de la Vall d'Hebron i l'avinguda del Jordà, la imatge del pare Benito Menni sembla guaitar qui s'endinsa en el recinte, per mostrar-li una rebuda entre seriosa i mística. Aquesta peculiar hospitalitat també remet a d'altres possibles interpretacions en la qüestió de traspassar llindars. I és que a partir de la composició del conjunt de l'obra s'hi podria veure una barreja entre el recordatori de qui fou el pare Menni en vida i el seu pas a una altra "existència", a més d'altres significats religiosos.

En aquesta possible interpretació, la mena de trànsit de cos a ànima, sembla reforçar-se quan s'observa la imatge des de la base fins a capdamunt. En la base de l'obra es veu el perfil del pare Benito Menni, per sobre d'una llosa de marbre, talment una làpida en un cementiri, completada amb unes flors plantades just al davant. Damunt d'aquesta, i suportada per una estructura metàl·lica fosca, hi ha una figura més etèria que sembla voler-se escapar i fugir cap amunt, d'aquí allò de l'ascens de l'ànima, insinuat a partir de les prolongacions que surten del darrere d'aquesta figura més elevada.

Però ben segur que qui passi pel davant d'aquest record al pare Menni i l'observi, pot trobar altres interpretacions d'aquesta obra situada dintre del recinte de l'hospital, entremig de dos camins, un que porta a l'entrada principal i l'altre a l'església, un aparcament i el tanatori, com indiquen els rètols de la vora. L'escultura es troba situada dintre d'un parterre de gespa amb plantes de flor, arbustos i més enrere, arbres, a més d'un petit estanc.

Com els visitants o residents de l'hospital que guaiten des d'una de les terrasses de l'edifici, situat al seu darrere, la imatge també "mira" cap a la ciutat, enmig d'alguna palmera i tres magnòlies que en l'horabaixa d'estiu deixen el seu aroma escampat. D'esquenes ens queda un tros del perfil de la serra de Collserola, on es pot veure la parròquia del Sagrat Cor de Jesús del Tibidabo, com si confirmés de forma visual el vincle amb l'orde hospitalari femení del mateix nom, a qui s'encomanà la gestió de l'Hospital, en la seva fundació."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Bertomeu Vidal

Materials:Bronze sobre placa de marbre i plaxa d'acer retallada





PADRE / BENITO / MENNI / 1867 / 1967


Més informació:Viquipèdia Benedetto Menni

Pare Benedetto Menni, fundador de la congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, font:Viquipèdia

Autor

Escultor:Domènec Fita

Més informació:Viquipèdia Domènec Fita i Molat

Domènec Fita, font:Viquipèdia

Veure més Art Públic Horta Guinardó

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada