dissabte, 18 de febrer del 2023

Font als Santpere

 

"Al final de la Rambla es va tenir la pensada de dedicar un monument a la saga dels Santpere, Josep (Barcelona, 1875-1939) i la seva filla Mary (Barcelona, 1917 - en vol, 1992). El monument és una font que reprodueix el teatre d'Epidaure i conté un fris amb escenes de la vida artística dels homenatjats. Va ser encarregat a l'arquitecte Òscar Tusquets i el seu habitual col·laborador Juan Bordes. Els fills de Mary Santpere se'n van mostrar molt satisfets: "És un monument no als Santpere, sinó al teatre en general". Va costar 19 milions de pessetes, aportades per l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura. Primer es va pensar a posar la font de Tusquets i Bordas al Paral·lel, on pare i filla van actuar bona part de la seva carrera artística, però finalment es va preferir la Rambla. La raó donada era que Josep Santpere va actuar al Teatre Principal el 17 de gener de 1907, fent La santa espina, d'Àngel Guimerà. Va ser el dia en què va conèixer la que seria la seva dona. Va ser inaugurat dos dies abans del Nadal de 1995.

L’any 2007, en fer-se obres per instal·lar un ascensor a l’estació del metro de Drassanes, el monument es va desplaçar deu metres més amunt de la Rambla.

També a la Rambla hi ha una placa de bronze, en un dels murs que dóna al Palau de la Virreina, en record de Mary Santpere, que va morir el 23 de setembre del 1992, quan viatjava en avió de Madrid a Barcelona. Una bonica buguenvíl·lea l'emmarca."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

Materials:Pedra artificial vermellosa amb relleus de bronze

Més informació:Viquipèdia Josep Santpere i Pei

Josep Santpere, font:Viquipèdia

Més informació:Viquipèdia Mary Santpere

Mary Santpere, font:Viquipèdia

Autor

Escultor:Juan Bordes

Arquitectes:Oscar Tusquets, Carlos Díaz

Més informació:Wikiwand Juan Bordes Caballero

Juan Bordes, font:Wikiwand

Veure més Art Públic Ciutat Vella Oest    

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada