dimarts, 29 de març del 2022

Font dels Sis Putti

 

"La Font dels Sis Putti es la primera obra d’art públic realitzada en l’entorn de la plaça de Cataluña.

La monumentalitat de la peça i la seva temàtica mitològica responen al gust d’una època marcada per les dictadures tant a Espanya amb Primo de Rivera com a Itàlia, Rússia i posteriorment, Alemanya.

La font es va concloure el juny del 1926, s’orienta cap el Portal de l’Àngel, eix principal de la ciutat i torna l’esquena a la plaça, ocupant l’espai central d’una escala doble que convida al passejant a descobrir el gran buit de la plaça, de forma que entre l’arquitectura pètria i l’escultura de bronze s’intueix el jardí.

La composició representa el naixement de Venus. El fons de l’escena és un mur de pedra i llurs formes geomètriques recorden les portes d’accés de les fortificacions militars il·lustrades, amb un arc central amb la clau ressaltada que se submergeix en l’aigua i dos arcs menors laterals a manera de finestres. El pas central es veu ocupat per una fornícula cega que allotja la figura de Venus, representada com una venera esculpida en la pedra amb dos peixos entrellaçats que reforcen el significat aquàtic de la font. A ambdós costats, flanquejant-la, es troben dos amorets de bronze ocupant les dues fornícules cegues, representacions del nen Eros portadores de cistells de fruites carnoses.

La font, en cascada, es composa de tres estanys dels quals els dos més alts tenen el borde ornat per a provocar el moviment de l’aigua que cau, representant l’escuma del mar fecundat per la sang d’Urà, origen del naixement de Venus. L’estany inferior tanca el conjunt amb una reminiscència de corbes i contra corbes barroques mentre que el motllurat recupera l’equilibri neoclàssic.

La font es completa amb dues parelles d’amorets de bronze envoltats per garlandes de flors, fuites carnoses i verdures en les bases de dos gerros. Ambdues parelles s’orienten frontal i lateralment cap els dos trams d’escala. Completen la decoració del conjunt garlandes, de nou amb fruites carnoses, flors i verdures que simbolitzen, al costat de l’aigua, la regeneració de la Naturalesa aconseguida per Venus, deessa dels jardins davant Zeus, quan aquest permet el retorn d’Adonis, el seu amor, des del món dels morts alguns mesos a l’any."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Maíta Fernández-Armesto

Materials:Bronze











 











Més informació:Viquipèdia Escultures de la Plaça de Catalunya

Font dels Sis Putti, font:Wikimedia

Autor

Escultor:Jaume Otero. Col.laboració de Miquel Paredes

Més informació:Viquipèdia Jaume Otero i Camps

Jaume Otero, font:luisagranero.com

  

 Veure més Art Públic Eixample

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada