dijous, 24 de març del 2022

Escultura Ja sóc aquí

 

"L'avinguda Tarradellas, on s'alça aquest monument, va portar el nom de la Infanta Carlota Joaquina des del 1929 fins que, a la mort de qui fou president de la Generalitat Josep Tarradellas i Joan (Cervelló, 1899 - Barcelona, 1988), se li va posar el seu nom. Al cap d'uns anys, l'alcalde Joan Clos va concebre la idea d'aixecar-hi un monument al president Tarradellas. Es va triar la cantonada amb el carrer d'Entença i un equip format per l'escultor Xavier Corberó i els arquitectes Ignasi de Lecea i Agustí Obiol va dissenyar una columna de 23 metres d'alçada formada per cinc blocs de pedra basàltica i quatre de marbre polit intercalats, a la manera de les barres de la senyera catalana, i situada sobre una base d'acer inoxidable. Pesa 250 tones i uns cables d'acer que penetren 15 metres sota terra mantenen units els blocs pel seu interior.

Més que una columna o un obelisc, l'escultor Xavier Corberó va manifestar que pensava en una creu de terme que donés identitat a un entorn urbà poc agraït. Li va posar el nom de "Ja sóc aquí", les famoses primeres paraules que Josep Tarradellas va dir des del balcó del palau de la Generalitat, al seu retorn de l'exili, el 23 d'octubre de 1977.

Es va inaugurar el 18 de gener de 1999 en el centenari del naixement del president Tarradellas. El mateix dia, al pati dels tarongers de la Generalitat, s'hi va inaugurar un bust del president Tarradellas, incorporant-lo a la col·lecció de bustos de presidents de la institució."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

Materials:Marbre blanc i Basalt, formigó amb lletres de acer inoxidable


 Més informació:Viquipèdia Josep Tarradellas i Joan

Josep Tarradellas, font:Viquipèdia

 

Autor

Escultor:Xavier Corberó

Més informació:Viquipèdia Xavier Corberó i Olivella

Xavier Corberó, font:barcelonogy.com

  

Veure més Art Públic Eixample

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada