divendres, 4 de març del 2022

Escultura Per sempre i un dia

 

"Un banc escultòric a la plaça de Joan Capri que envolten els habitatges de protecció oficial fets a la part posterior del mercat de Santa Caterina recorda la lluita contra la SIDA. Promogut per la fundació ArtAIDS que promou el mecenes d'origen holandès Han Nefkens, i dissenyat per l'artista novaiorquès Lawrence Weiner, aquest banc realitzat en plàstic reciclat consta d'una base convexa, de superfície circular, on es pot seure, i sobre ell, centrat, un poliedre prismàtic, de base triangular i un metre i mig d'alçada, on hom pot recolzar l'esquena. En cadascuna de les tres cares d'aquest poliedre hi ha gravat el títol de l'obra “Forever & a day” (Per a sempre i un dia) en un idioma diferent: anglès, castellà i català, i també la frase “Placed upon the same place as itself” (Posat en el mateix lloc tal com és). Les paraules d'aquestes frases estan emmarcades dintre d'uns rectangles. Només dues minúscules notes de color il·luminen l'obra, prevista en principi per estar en aquest lloc només durant un any però passat aquest s'hi va quedar de manera definitiva. La col·locació d'aquest banc escultòric vol ser un record del trentè aniversari del descobriment del virus de la SIDA per Luc Montagnier i la celebració a Barcelona, el mes de setembre de l'any 2013, d'un congrés internacional sobre la SIDA.

La inauguració de l'obra es va fer el dia 27 de febrer del 2013 amb assistència de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, l'autor, Lawrence Weiner, el promotor, Han Nefkens, i una àmplia representació de galeristes, directors de museus i artistes, coincidint amb el començament d'una exposició de dibuixos de Weiner en el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Lawrence Weiner és autor d'una altre peça d'art públic a Barcelona, el monument a Frederic Mistral que es va posar l'any 1998 a l'avinguda que porta el nom d'aquest escriptor. Sobre el banc del mercat de Santa Caterina ha manifestat que va preferir fer una peça escultòrica d'homenatge al combat contra la SIDA que fos útil enlloc d'una només per a ser contemplada."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

Materials:Plàstic reciclat









Autor

Escultor:Lawrence Weiner

Més informació:Viquipèdia Lawrence Weiner

Lawrence Weiner, font:Viquipèdia

 

Veure més Art Públic Ciutat Vella Est

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada