dissabte, 28 de novembre del 2020

Escultura Malip


"Al triangle que queda entremig de l'encreuament de l’avinguda Diagonal, la rambla del Poblenou i el carrer de Bolívia, al costat de Can Jaumandreu, s'aixeca un monument no a una persona, sinó a un concepte, i un dels conceptes més insòlits, per cert, als que mai s'hagi dedicat cap monument: a les il·lusions perdudes. Per simplificar, és conegut per les sigles del seu nom: MALIP (Monument A Les Il·lusions Perdudes). Consisteix en una escultura formada per un sol bloc de granit de cinc metres d'alçada, dos d'ample en el punt més extens i noranta centímetres de fons. La meitat inferior actua com de pedestal incorporat al mateix bloc i la meitat superior segueix la forma d'una branqueta seca de pi bonsai, d’aquelles que es deixen a l’arbre però se'ls treu l’escorça i es poleixen, per fer bonic, posada vertical i ampliada 25 vegades. El seu autor és l'artista Toni Batllori, conegut sobretot per la tira gràfica que publica cada dia al diari barceloní La Vanguardia. Però, com ell mateix explica, “tot i que em guanyo la vida fent d’humorista gràfic, sempre he conreat altres tècniques d’expressió artística (la pintura, la fotografia i l’escultura, bàsicament), a les que, malgrat no haver-m’hi dedicat professionalment mai les he considerat un hobby”. I afegeix: “La meva manera d’afrontar aquestes disciplines parteix d’un pecat original, probablement heretat de la meva feina de ninotaire, que és les ganes d’explicar coses, i un punt d’humor”.

La idea de MALIP va néixer l'any 2012 com un projecte de micromecenatge. El títol de l'obra es va agafar de la novel·la d'Honoré de Balzac publicada en tres parts entre 1836 i 1843 dintre la seva sèrie creativa “La comèdia humana”, i que narra les dificultats d'un jove provincià que arriba a París amb l'ambició de convertir-se en un escriptor famós i acaba decebut i fracassat després de constatar les misèries del món literari i editorial. El mateix Toni Batllori explica l'al·lusió a “les il·lusions que anem deixant pel camí i a les noves que van sorgint i a les que no es pot renunciar mai”. Les dues puntes de l'extrem superior de l'escultura representen dos nous brots que suggereixen que, malgrat tot, sempre tes tornen a tenir noves il·lusions i són una invitació a no perdre mai l'esperança.

La idea de Toni Batllori va trobar un ampli ressò, el que va permetre recollir prou diners per finançar el material. Apart dels particulars i empreses que hi van aportar diners, la Fundació Vila Casas va adquirir la maqueta de fusta i l'Ajuntament de Barcelona va cedir l'espai públic on posar-la i es va fer càrrec dels costos del muntatge. Els diners que van sobrar, dels recollits, 30.000 euros, que haurien correspost al treball escultòric de l'autor i del també escultor Lluís Cera, que el va ajudar, es van donar a la ONG Pallassos sense fronteres. Els noms de donants i col·laboradors van estar inscrits sobre la lona que durant uns dies abans de la inauguració va tapar l'escultura.

La inauguració era prevista per al dia 26 de març del 2015, però es va ajornar en senyal de respecte a les 150 víctimes, entre elles algunes de Barcelona, de l'avió Airbus A320 que feia el trajecte entre Barcelona i Düsseldorf, estrellat als Alps pel seu copilot. Es va efectuar finalment tres dies més tard, el 29 de març, en presència de l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, representants de les entitats que havien finançat l'obra, donants que havien contribuït al micromecenatge i l'ONG Pallassos sense fronteres."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre

Materials:Pedra granítica






 





 

Realització de l'obra Malip (2015), font:oicpenta.es

Petit monument a les il.lusions perdudes Malip (fusta), font:fundacióvilacasas.com

Autor

Escultor:Antoni Batllori

Més informació:Viquipèdia Antoni Batllori

Més informació:Fundació Vila Casas.com Toni Batllori

Toni Batllori i Obiols, font:lavanguardia.com
 
Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada