divendres, 13 de novembre del 2020

Escultura a les víctimes de trànsit


"Un monument memorial al Parc de la Nova Icària, una zona enjardinada al costat del passeig Marítim de la Nova Icària i l’espigó del Bogatell, recorda les víctimes dels sinistres de trànsit a Barcelona. Les principals associacions de víctimes d’accidents de trànsit, P(A)T i STOP Accidents, van demanar-ne la creació a l'alcaldessa Ada Colau, el juliol de 2017, i l'ajuntament va decidir utilitzar el disseny que havia fet l'any 2010 l’arquitecta municipal Judit Masana, adscrita a la Direcció d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, i que havia mort l’any 2016.

El memorial és un banc d’acer d’11 metres de longitud que amb un seguit de lletres troquelades que formen una frase que es pot llegir amb la projecció de les ombres quan hi toca el sol, cap a una banda o l’altra en funció del moment del dia. La frase que s’ha triat és un fragment del poema Cançó de la mort callada de Salvador Espriu, amb la que es vol evidenciar que les víctimes d’un accident no són només les persones que hi moren, sinó també els seus familiars i amics. El monument també inclou una placa on es reprodueix el fragment del poema junt amb la frase “A les víctimes de trànsit” i la data de col·locació.

L'espai on està col·locat el memorial, a proposta de l’arquitecta municipal Marta Gabàs, va ser decidit per les àrees municipals implicades, el comissionat de Seguretat, la regidoria de Mobilitat i la direcció de Model Urbà, juntament amb la direcció de Comunicació.

Les associacions promotores, P(A)T i STOP Accidents, hi celebren cada any, el tercer diumenge de novembre, el Dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accidents de Trànsit.

La inauguració va tenir lloc el matí del 17 d'abril del 2019 amb l’assistència de l'alcaldessa Ada Colau, qui va dir que és un espai de referència a la ciutat perquè les persones sàpiguen que es reconeix el seu dolor i que amb ell Barcelona es reafirma que és una ciutat compromesa amb l’objectiu víctimes zero en sinistres de trànsit. A l'acte inaugural van assistir-hi també Yolanda Domènech, directora del P(A)T, Anna Maria Campo, fundadora d'STOP Accidents, i altres representants de les entitats promotores, les quals van recordar que des del començament de l'any 2019 havien mort a la ciutat de Barcelona quatre persones en accidents de trànsit: tres motoristes i una vianant.

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

Materials:Acer Corten





I sento com la muda / mort dels homes s’emporta / el meu do de paraules: / esdevé pur silenci / el meu dolor.

Fragment de Cançó de la mort callada / Salvador Espriu

A les víctimes de trànsit / Any 2019







 Més informació:pat-apat.org Prevención de Accidentes de Tráfico

 Més informació:Stopaccidentes.org/

 


Autor

Disseny:Marta Gabàs i Judith Masana

Més informació:Arquitecturacatalana.cat/es/autores/marta-gabas-i-gonzalo

Marta Gabàs i Gonzalo, font:Arquitecturacatalana.cat

 

Judit Masana i Padrós (Barcelona, 1962-2016). Arquitecte per l'ETSAB des de l'any 1990. Després d'haver col·laborat professionalment en despatxos d'arquitectura, d'ençà del 1991 fou arquitecte del Servei d'Arquitectura de l'Ajuntament de Barcelona, realitzant junt amb Josep Lluís Delgado els projectes de la Deixalleria de Collcerola, l'Escola Graciel·la Arrel, la Biblioteca Sofía Barat i la rehabilitació del Palau del Baró de Quadras com a seu de la Casa Àsia de Barcelona.

 

Més informació:Ajuntament.barcelona.cat noticia Barcelona recorda les  victimes de transit

Cerimònia d'inauguració monument memorial a les víctimes de trànsit, font:ajuntament.barcelona.cat
 
Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada