divendres, 20 de novembre del 2020

Mural Gent X



"L'estació de metro de la Línia2 que porta el nom de San Martí es troba situada sota la Rambla de Guipúscoa, entre els carrers de l'Agricultura i Cantàbria, en cadascun dels quals hi ha un accés. El del carrer de l’Agricultura és l'únic que té ascensor i en el seu vestíbul hi ha un gran mural que ocupa tota la paret del fons, situada precisament entre els dos ascensors que donen accés a les andanes. Cal recordar que la Línia 2 del metro va ser la primera de Barcelona en què van començar-se a posar ascensors.

Aquesta paret coberta pel mural té una amplada de setze metres i una alçada de 2,30 metres. El mural està format per dues fileres sobreposades de 19 planxes d'acer de 85 centímetres d'ample per 1,15 metres d'alçada cadascuna. La pintura que cobreix les planxes es va aplicar amb un sistema d'esmalt vitrificat que n'ha assegurat un perfecte manteniment a prova de vandalisme, ja que l'acer vitrificat a 850 graus resisteix molt bé tant els canvis tèrmics com la corrosió, els àcids, l'abrasió, les ratllades i els grafits. Les planxes cobreixen fins i tot una porta que hi ha al mig de la paret, al costat de la qual el mural adopta una lleugera forma semicircular.

El dibuix que cobreix les planxes representa una escena de carrer, amb un gos i una vintena d'homes, dones i infants, un d'ells en un cotxet. Les figures estan traçades amb una gruixuda brotxa de parets, de manera molt esquemàtica. Els colors de fons són el blau i el vermell. Les figures que estan sobre el blau són de color blanc i les que estan sobre el vermell, de color blau. Al costat dret hi ha uns textos sobre el passat de Sant Martí de Provençals, escrits en vuit ratlles de lletres minúscules que segueixen unes formes ondulades, per evocar la proximitat del mar.

Va ser realitzat per l'equip Urbart, que formen la parella d'artistes Marta Malleu Solà i Rosa Mascaró Melendres. Li van donar el títol de Gent X per evocar l'anonimat de la gent que passeja per la bonica part exterior de l'estació, en la Rambla de Guipúscoa. L'equip Urbart ha realitzat altres obres de grans dimensions amb esmalt vitrificat sobre acer, com la porta corredissa a l'entrada del taller de la ceramista Madola, a Premià de Mar, de tres metres quadrats.

La inauguració de l'estació, en la que hi havia ja el mural, es va efectuar el 20 de setembre del 1997, dintre dels actes de les Festes de la Mercè, al mateix temps que les altres estacions de la Línia 2 entre Sagrada Família i la Pau, 3,9 kilòmetres que donaven continuïtat a les estacions entre Paral·lel i Sagrada Família inaugurades dos anys abans, després d'una dotzena d'anys amb les obres aturades. En el tram Sagrada Família - La Pau les dues vies van per un mateix túnel, a diferència de l'altre tram, que consta de dos túnels amb un diàmetre de 5,3 metres cadascun, realitzats amb tuneladora. En aquesta línia es van posar per primera vegada al metro de Barcelona panells informatius sobre el temps d'arribada del següent tren, encara que durant les primeres setmanes van tenir molts problemes de funcionament.

En l'acte inaugural de la prolongació de la Línia 2 des de Sagrada Família fins a La Pau, que es va fer en aquesta mateixa estació de Sant Martí i que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Jordi Pujol, i l'alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, hi va intervenir també el dirigent veïnal de Sant Martí, Manuel Martínez, qui va recordar les reivindicacions per aconseguir aquesta prolongació de la línia de metro: “Hem arribat fins aquí per dret propi, gràcies a tot el que els veïns hem aguantat durant molt de temps”. En l'acte inaugural, Pujol i Maragall es van veure obligats a trepitjar en aquest vestíbul on hi ha el mural, la llarguíssima catifa que formaven els folis de les 15.000 signatures de suport a l'obra recollides pels veïns."

Materials:Pintura sobre acer






Autor

Disseny:Urbart - Marta Malleu Solà i Rosa Mascaró Malendres

Més informació:urbart.net

Marta Manlleu Solà (Barcelona, 1938). Esmaltadora formada a l'Escola Massana. Va començar a presentar la seva obra en exposicions al començar els anys 1960. Ha conreat també la pintura i el dibuix, amb obres presemiades en diverses convocatòries locals a Catalunya. Pel que fa a l'esmalt, el mar és una de les seves temàtiques preferides. Des dels anys noranta que forma l'equip URBART amb la també esmaltista Rosa Mascaró, especialitzat en treballs de gran format d'esmalt vitrificat sobre acer, i també en la producció de joies i mobiliari amb la mateixa tècnica.

Logo UrbArt, font:Urbart.net
 

Veure més Art Públic Sant Martí


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada