dilluns, 16 de novembre del 2020

Anar a fer el vermut

El Vermut. font:stylebybru.com

 

"El vermut (del francès vermout o vermouth i aquests de l'alemany wermut, que vol dir 'donzell') és un licor servit durant els aperitius que està compost de vi blanc, donzell (planta aromàtica de sabor amarg que hi ha a la seva essència) i altres substàncies amargues i tòniques. Aquests vins són típicament europeus, amb una aroma característica que els dóna una elegància particular per a un còctel o aperitiu. Generalment es pot trobar de dos tipus: negre (més dolç) i blanc (més sec). Per als aperitius se sol usar millor els vins blancs.

Vermut Espinaler, font:ulabox.com

Vermut Yzaguirre, font:lahoradelvermut.wordpress.com


L'origen del vermut hem de buscar-lo a Itàlia, on el vermut torinès va donar lloc a la marca Martini, fundada el 1897. El vermut va començar a triomfar, i en pocs anys es va convertir en l'aperitiu italià de referència universal. Anys més tard, el 1992, la marca catalana Bacardí va adquirir-la i es va dedicar l'exportació de la beguda per més de setanta països.

Vermut Martini, font:Martini.com

 

Fer el vermut

Tradicionalment a Catalunya "anar a fer el vermut" vol dir fer un àpat lleuger al migdia, abans de dinar. Es fa sobretot els dies assolellats de la primavera i l'estiu, a la terrassa d'un bar o petit restaurant, o a casa mateix. El "vermut" és una ocasió social, que sovint es fa amb amics i família.

És un costum molt català. Normalment els adults beuen vermut (amb una mica de sifó i un tallet de llimona) o una mica de cervesa mentre que els petits beuen begudes sense alcohol. S'acompanya amb unes olives per esperar el dinar. El "vermut" era especialment important els diumenges, després de tornar de missa. Els àpats són molt senzills: a part de les olives, que són essencials, també es prenen unes anxoves, patates de xurrer, ametlles salades i cloïsses o escopinyes amb salsa picant.

Fer el vermut, font:vinetur.com

Aquesta tradició s'havia perdut una mica, sobretot a les ciutats. Però ha experimentat una forta revifada els darrers 3 anys a tot el territori català, afavorint l'aparició de nous productors de vermut o la recuperació de marques de vermut que havien tancat. Especialment a les ciutats estan proliferant els bars per fer el vermut o vermuteries, que conviuen amb el renovat èxit dels cellers de tota la vida."

Font de la informació:Viquipèdia Vermut

 

Història

"El vermut, d'origen alemany, va arribar a Catalunya a través de França i Itàlia. Als inicis s'utilitzava en l'àmbit domèstic com a medicina o digestiu, però a partir del segle XVIII va començar a popularitzar-se com a beguda d'aperitiu pel seu baix cost. 
 
Després de viure la seva època daurada durant les dècades dels 60 i 70, el consum d'aquesta beguda havia començat a anar a la baixa. Tanmateix, aquests darrers anys s'ha revalorat fins a esdevenir una autèntica tendència seguint l'estela d'altres begudes i licors d'origen popular: aiguardents, ratafies, aromes, licors d'herbes... amb la conseqüent proliferació de locals, productors, i kits de "fes-ho tu mateix". 

Font de la informació:Bibliotecavirtual.diba.cat cultura popular Vermut

 

Marques comercials de vermut

Marques catalanes:

  • Medvsa de Manyé (La Secuita - Tarragonès)
  • Miró (Reus - Baix Camp)

 

Vermut Miró, font:vermut.shop

Vermut Padró & Co., font:yippenco.nl

 

Vermut Myrrha, font:Vermothpadro.com

  • Francisco Simó y cía. (El Morell - Tarragonès)
  • Casa Mariol (Batea - Terra Alta)
  • Espinaler (Vilassar de Mar - Maresme)
  • Falset de Cooperativa Falset Marçà (Falset - Priorat)
  • Iris de De Muller (Reus - Baix Camp)
  • Perucchi (Badalona. Barcelonès)
  • Vermut Montseta (Masmolets - Alt Camp)

Vermut Montseta, font:vermut.shop

 

  • Vermut de Luna
  • Rofes

Marques europees:

  • Campari
  • Cinzano
  • Martini
  • Noilly Prat
  • Carpano
  • Punt e Mes
  • Gancia (Canelli, Italia)
  • Cocchi
  • Boissiere
  • Contratto
  • Cora
  • Dolin
  • La Quintinye Vermouth Royal
  • Mancino (Canelli, Italia)
  • Martelletti (Cocconato, Italia)
  • Riserva Carlo Alberto
  • Del Professore
  • Stock (Trieste,Italia)

Font de la informació:Viquipèdia Vermut

 

Més informació:Vadevermut.com

Va de Vermut, font:Vadevermut.com

Més informació:El mon.cat vermuts

Premis dels vermuts catalans Vinari 2020, font:elmon.cat

Més informació:Timeout.es Vermut en Barcelona: los mejores lugares para tomar el aperitivo

Quimet & Quimet, font:shbarcelona.es

 

Veure més TRADICIONS I COSTUMS CATALANES 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada