dimarts, 10 de novembre del 2020

Rellotge de sol bifilar


"L'abril de 1994 va ser posat a la platja del Bogatell un rellotge de sol bifilar, on l'hora ve donada per la intersecció de dues ombres provocades per dues planxes metàl·liques, una de forma parabòlica i l'altra recta. Aquest rellotge va ser projectat per Rafael Soler Gayà, director tècnic dels ports de les Illes Balears, i finançat pel Ministeri d'Obres Públiques i Urbanisme. Soler ha estat un especialista a aixecar rellotges als ports illencs. El rellotge bifilar hauria estat més lògic, tal com el seu nom indica, si hagués estat fet amb dos fils que es creuessin, però era una idea difícil per mantenir-la a l'aire lliure, sense risc de vandalismes."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M. Huertas

"Es tracte d’un tipus de rellotge solar molt poc emprat en les nostres conrades, de fet és l'únic que hi ha a Barcelona i a Catalunya. L’enginyer Rafael Soler Gayà, un especialista mallorquí en la construcció de rellotges de sol, va ser qui el va dissenyar i construir. El rellotge de sol bifilar és un cas molt peculiar, doncs alhora de ser rellotge és també calendari mensual zodiacal. Aquesta característica ve donada pel tipus de construcció, ja que es fonamenta amb una línia vertical (N-S) de 2m d’alçada i que és la normal, i dues catenàries a cada costat d’1m d’alçada que formen una paràbola que va d’est a oest passant per un mateix punt d’intersecció amb la vertical per a donar continuïtat a la corba. La projecció de l’ombra sobra el terra, normalment de forma circular –encara que no necessàriament-, configura la situació de les hores en quarts i del calendari zodiacal.

El descobriment d’aquest tipus de rellotge solar s’atribueix a l’alemany Micknick, que va fer-ne un amb una vertical de fusta i en lloc de dues catenàries amb cordes va utilitzar dues rectes paral·leles. D’aquí doncs la variant que ens dóna com a resultat el corresponent a la platja del Bogatell."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jordi Gratacòs-Roig

Materials:Acer i formigó amb suport de pedra











 

Més informació:Viquipèdia Rellotge Bifilar

Rellotge bifilar, font:sudandolagotagorda.blogspot.com

 

Autor

Disseny:Rafael Soler i Gayà

Més informació:Gnomonica.cat Rafael Soler i Gaya

Rafael Soler i Gayà, font:gnomonica.cat

 

Veure més Art Públic Sant Martí


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada