A DÉU EL MILLOR I EL MÉS GRAN
EN AQUEST LLOC APARTAT DE LA CIUTAT PER SEPULTURA DELS CIUTADANS / EDIFICAT PER MANAMENT DE PAU SITJAR BISBE DE BARCELONA / QUE ELS DIFUNTS REPOSIN EN PAU I GAUDEXIN DE CONSOL I SALVACIÓ.
ANY DEL SENYOR 1819
"El cementiri de Poblenou, també dit Vell o de l’Est, és el més antic dels cementiris generals de la ciutat. A Barcelona hi havia set parròquies que tenien els seus fossars corresponents: Santa Maria del Mar, Santa Maria del Pi, Sant Cugat, Sant Pere de les Puelles, Sant Just i Pastor, Sant Miquel, i Sant Jaume. Com a solució als problemes de salubritat que creaven, el bisbe de Barcelona Josep Climent i Avinent (1706-1781), que va ser cap de la diòcesi entre 1766 i 1775, fundà aquest primer cementiri entre 1774 i 1775, dins el municipi de Sant Martí de Provençals, en uns terrenys a la vora de la platja de la Mar Bella. El bisbe Climent -persona d’idees avançades- va preocupar-se de millorar el culte funerari, va proposar la construcció d’un cementiri on dipositar les despulles procedents dels cementiris parroquials, i va mostrar desacord amb la divisió dels espais dels enterraments en funció de la categoria social del difunt. El cementiri creat més que servir en aquells anys per als enterraments comuns, va utilitzar-se gairebé de manera exclusiva com a ossera de les restes procedents dels altres cementiris, i amb els temps s’hi van traslladar els morts dels hospitals. A l’entorn de l’any 1807, després de més de 30 anys d’existència, el cementiri no havia aconseguit arrelar-se entre els ciutadans i es trobava en estat d’abandó. El 1813 amb l’ocupació napoleònica va ser destruït.
El 1818, amb l’estímul del bisbe Pau Sitjar, que va estar a la diòcesi de Barcelona fins el 1831, es va dur a terme la construcció del nou cementiri als mateixos terrenys que l’anterior. Sitjar va encarregar el projecte a l’arquitecte italià Antoni Ginesi (1790-1824), vice-cònsol de Toscana a Barcelona, i el 15 d’abril de 1819 -quan encara no estaven del tot acabades les obres- es va beneir. L’esdeveniment quedà reflectit a la façana interior on, rematada per un frontó triangular, hi ha l’escut del Bisbat de Barcelona i la placa fundacional de marbre amb una inscripció que al·ludeix al lloc dels que ens deixen -els habitants de Barcelona que hi han de ser sepultats-, i a la reconstrucció del cementiri. Per administrar el cementiri es va crear una junta rectora la composició de la qual era gairebé exclusivament eclesiàstica, però els últims decennis del segle XIX l’Ajuntament de Barcelona va fer-se amb la gestió."
Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - M. Isabel Marín
Materials:Marbre
Més informació:Viquipèdia Cementiri del Poblenou
Cementiri del Poblenou, font:viquipèdia
Veure més Art Públic Sant Martí
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada