divendres, 18 de desembre del 2020

Panteó Josep Anselm Clavé

 

"En el panteó número 65 del Departament segon, conegut també com recinte dels panteons, del cementiri vell de Barcelona, hi ha la tomba on reposen les restes de Josep Anselm Clavé i Camps (1824-1874) i nou familiars seus. Es un panteó que té caràcter de monument públic, sufragat per subscripció popular i realitzat quasi al mateix temps i pels mateixos autors del monument a Clavé que havia estat a la cruïlla de la Rambla de Catalunya amb el carrer de València i que es troba des del 1956 al passeig de Sant Joan. El del cementiri es va acabar el 1876, i la primera pedra del de l’Eixample es va posar el 1883, encara que no va quedar acabat fins el novembre de 1888, quan l’Exposició Universal era a punt de ser clausurada.

El del cementiri vell queda situat pràcticament al centre del recinte, al costat de la capella amb cupulí de la família De Semir Carroz. A més de Josep Anselm Clavé hi ha enterrats el seu germà Francesc, mort el 1893, la filla Àurea Rosa Clavé i Soler, morta el 1940 als vuitanta anys (els altres tres fills de Clavé van morir infants), els néts Robert, Guillem, Carles, Maria i Josep Anselm Ferrer de Climent i Clavé, el cosí d’aquests, Conrad Ferrer de Climent i Fossa, i el besnét Conrad Ferrer de Climent-Clavé i Mata, mort el 1980.

A la llosa sepulcral hi ha gravat el lema dels Cors de Clavé: Progrés, Virtut i Amor, i a la piràmide truncada que s'aixeca al darrera d'ella un bust realitzat inicialment en pedra per Manuel Fuxà i substituït per l'actual còpia de bronze el 1950. El monòlit també va ser canviat en la restauració de 1950, dirigida pel marbrista Roberto Passani. Hi ha la inscripció, feta en lletres de bronze, en relleu: “A Clavé, 1824-1874” i una placa de la “Federació de Cors de Clavé amb motiu del 175 aniversari del seu naixement. 1999. Any Clavé”. Al lateral de ponent, una placa amb el nom dels qui hi són enterrats, i al de llevant una placa en blanc, previsorament reservada per a poder-hi posar més noms de familiars a mesura que hi vagin essent enterrats.

El conjunt del monument va ser projectat el 1874 per l’arquitecte Josep Vilaseca Casanovas i tot està voltat per una reixa de forja dissenyada per Lluís Domènech i Montaner."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre

Materials:Marbre, pedra i bronze




 




A / CLAVÉ / 1824 -1874

PROGRES / VIRTUT / I AMOR

LA FEDERACIÓ DE CORS DE CLAVÉ / AMB MOTIU DEL 175È ANIVERSARI / DEL SEU NAIXEMENT / 1999 / ANY CLAVÉ


Més informació:Viquipèdia Josep Anselm Clavé i Camps

Josep Anselm Clavé i Camps, font:bcn.cat

Autor

Escultor:Manuel Fuxà

Arquitectes:Josep Vilaseca i Lluís Doménech i Montaner

Més informació:Viquipèdia Manuel Fuxà i Leal

Manuel Fuxà i Leal per Ramon Cases, font:Viquipèdia

Més informació: Viquipèdia Josep Vilaseca i Casanovas

Josep Vilaseca i Casanovas, font:Viquipèdia

 Més informació:Viquipèdia Lluís Domènech i Montaner

Lluís Domènech i Montaner, font:Viquipèdia
 
Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada