dimecres, 9 de desembre del 2020

Plaques renovació Cementiri del Poblenou


 

"A la façana de la Sala de Juntes del cementiri - de Poblenou -, a banda i banda de la porta d’entrada, es troben les dues grans plaques realitzades a la casa Vídua Pons, una en castellà i l’altra en llatí. Expliquen que aquest cementiri general, obert al públic l’any 1819, va estar ampliat, renovat i exornat amb gust i magnificència per la Junta Administrativa que des de llavors l’havia regit, composant-la el 1852: el president Santiago Luis Dupuy, alcalde-corretgidor; el vice-president Ramon de Ezenarro, vicari general; els vocals Antonio Monmany, José Fargas, Domingo Ribas, Mauricio Flaquer Pvre., Pedro Mártir Golferichs, Pedro Llausas, i Francisco Maspons; el comptador Pelegrin Guarch; el tresorer Joaquin Portell; el secretari José Rigalt; el vice-secretari José Antonio Jaumar; el censor d’epitafis Joaquin Roca; l’arquitecte primer director Joan Nolla; i el segon director Josep Nolla. La Sala de Juntes, construïda entre 1850 i 1852, era l’espai destinat a celebrar-hi les seves reunions. La façana ens recorda un temple clàssic amb quatre columnes parcialment estriades i frontó triangular. Un Diario de Barcelona de novembre de 1852 ens informa sobre l’interès que despertava entre el públic la creació de nous panteons, i la decoració de l’interior de la sala de juntes, alhora que critica que una de les plaques no es destinés a perpetuar la memòria dels creadors del cementiri l’any 1819: “El Cementerio general, cuyo embellecimiento y proporciones mejoran de dia en dia, (...). Tambien este año, como en el pasado, se tuvo la poca previsión de no complacer al público, privándole, durante las horas de la mañana y del medio dia, de pasear las plazoletas formadas en el centro de las cuatro islas y de visitar los nuevos panteones que se han levantado en la parte nueva de aquel fúnebre recinto. (...). – En el puesto donde se hallan los espresados panteones, y detrás de la capilla, se ha levantado una sala para la junta directora del Cementerio, cuyas bellas proporciones hemos oido elogiar. Entre las pinturas de claro-oscuro que la decoran, hay una vista del monasterio de Monserrate, otra de la Catedral de Tarragona y otra de la de Gerona. – A ambos lados de la puerta de esta pieza hay dos grandes lápidas, que la una en espanyol, y la otra en latín recuerdan los nombres de los señores que forman parte de la actual junta y cuyo buen celo es digno de elogio. – Creemos que en lugar de poner esta inscripción, por duplicado, una de las lápidas podia haberse consagrado á perpetuar la memoria de las autoridades y demás personas que en 1819 contribuyeron á la creación del Cementerio”.

El bisbat va estar en un primer moment el responsable del cementiri, i l’Ajuntament no hi tenia cap representació. La composició de la Junta Rectora era pràcticament eclesiàstica, però posteriorment la direcció va estar a càrrec d’una junta mixta en la que també hi havia representants del municipi. Una de les iniciatives dutes a terme fou la regularització de l’ortografia i bon gust dels epitafis en col·laboració amb l’Acadèmia de Bones Lletres."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - M. Isabel Marín

Materials:Marbre

AQUEST CEMENTIRI GENERAL / OBERT AL PÚBLIC L'ANY 1819, / HA ESTAT POSTERIORMENT / AMPLIAT, RENOVAT I EXONERAT / AMB GUST I MAGNIFICÈNCIA / PER LA M.I. JUNTA ADMINISTRATIVA / QUE DES DE LLAVORS L'HA REGIT / INDIVIDUS QUE LA COMPOSEN / EL 1852: / PRESIDENT, / M.I.S.D. SANTIAGO LUIS DUPUY ALCALDE-CORREGIDOR / VICEPRESIDENT, / MI S.D.D. RAMON D'EZENARRO VICARI GENERAL. / VOCALS, / D. ANTONIO MONMANY / D. JOSÉ FARGAS, / D. DOMINGO RIBAS, / R.D. MAURICIO FLAQUER, PNRO. / D. PEDRO MÀRTIR GOLFERICHS, / D. PEDRO LLAUSAS, / D. FRANCISCO MASPONS, / COMPTADOR, / D. PELEGRIN GUARCH, / TRESORER, / D. JOAQUIN PORTELL / SECRETARI, / D. JOSÉ RIGALT, / VICESECRETARI, / D. JOSÉ ANTONIO JAUMAR, / CENSOR D'EPITAFIS, / D. JOAQUIN ROCA, / PRIMER ARQUITECTE DIRECTOR / D. JUAN NOLLA, / SEGON DIRECTOR, / D. JOSÉ NOLLA.





 

Més informació:Viquipèdia Cementiri del Poblenou

Cementiri del Poblenou, font:Viquipèdia
 
Veure més Art Públic Sant Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada