divendres, 20 de desembre del 2019

Festa Mare de Déu del Carme

"La Mare de Déu del Carme és una de les diverses advocacions de la Mare de Déu. La seva denominació procedeix del Mont Carmel, a Israel, un nom que deriva de la paraula Karmel o Al-Karem i que es podria traduir com 'jardí'. Hi ha avui en actiu ordes religiosos carmelites repartits per tot el món –masculins i femenins–, els quals giren entorn d'aquesta figura mariana.
Mare de Déu del Carme a Mataró, font:setmanasantamataro.blogspot.com
Aquesta advocació dóna nom a totes les persones que es diuen Carme o Carmel, que celebren la seva onomàstica el dia de la festa d'aquesta Mare de Déu: 16 de juliol. És patrona de la mar, dels pescadors i de l'Armada.
La Mare de Déu del Carme és la patrona de moltes poblacions del litoral mediterrani. Anualment se celebren festivitats, molt sovint amb processons marineres. En aquestes, hi ha embarcacions de tota classe que s'arrenglen darrere la barca principal. Aquesta porta mar endins la imatge de la Mare de Déu del Carme, o "Stella Maris". Arribat a un punt de la processó, totes les barques fan sonar reiteradament les sirenes en homenatge a la verge.
Festa de la Mare de Déu del Carme a Palamós, font:viulafesta.cat
A la majoria de les processons marineres es fa una ofrena floral, llençant rams a l’aigua, en memòria de tots aquells que varen trobar la mort a la mar. De tornada a port, la imatge de la verge és portada al davant d'una processó. Els portadors canten la Salve marinera quan la imatge es torna al seu altar de l'església."
Festivitat de la Mare de Déu del Carme a la Barceloneta, font:barcelona.cat/culturapopular
Veure informació:Wikipedia Mare de Déu del Carme
Més informació:barcelona.cat/culturapopular/festa de la Mare de Déu del Carme
La Llegenda
"L’origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba en la llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d’una tempesta terrible. L’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la ‘Stella Maris’. El culte a la Mare de Déu del Carme va substituir l’antic culte a sant Elm, patró dels navegants catalans, i és, juntament amb Sant Pere i Sant Andreu, una de les patrones de la gent de mar."
Veure informació:Ajuntament.barcelona.cat/ciutatvella/la barceloneta

Mare de Déu del Carme, font:algunsgoigs.blogspot.com
Veure més Festes Populars

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada