dimecres, 18 de desembre del 2019

Fanals de l'Avinguda Gaudí

"Aquest conjunt de sis fanals són els que el mateix arquitecte va dissenyar per al passeig de Gràcia, ja que van ser instal·lats al  a l’encreuament del passeig amb l'avinguda Diagonal. El lloc era sensiblement diferent a com és en l’actualitat: al centre no hi havia res més que una rotonda amb sis fanals de gas que atorgava el caràcter de “plaça” al que avui és només una cruïlla, i al voltant de la rotonda, aproximadament en l’encreuament de les andanes de les dues avingudes hi havia cinc illes de trànsit en les que se situaren aquests fanals.
Per tant els fanals tenien la funció, a mes d’il·luminar, de reforçar la idea de “plaça” delimitant un espai circular al voltant de la rotonda central. Una de les moltes crítiques al Pla d'Eixample de Cerdà era que preveia molt poques places, de manera que cruïlles com aquesta eren aprofitades per suplir aquesta mancança. L’evolució del trànsit rodat, però, va fer que desapareguessin tant la rotonda central com els fanals que ens ocupen.
Formalment, són uns elements acusadament verticals que recorden un pinacle o una agulla gòtica encaixada sobre un doble pedestal. Per la seva ubicació en mig de la via de circulació, no presenten cap seient a la part baixa ja que quedaven fora del circuit lògic dels vianants. Per tot això, representen un contrapunt als bancs-fanal del passeig de Gràcia, amb forma d'“L” invertida i això contribueix a ressaltar aquest punt per damunt de la resta del recorregut del passeig. El veïnatge de les formes de tipus medieval amb el perfil Art Nouveau dels altres fanals no representa cap conflicte ja que tant la línia sinuosa com els motius gòtics formen part de les diverses opcions plàstiques del modernisme català. De fet, l’actual ubicació a l’avinguda Gaudí, fent de “pont” entre la Sagrada Família i l’Hospital de Sant Pau, escenifica un altre cop aquesta harmoniosa convivència."
Veure informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:ferro forjat i pedra calcària



















Autor
Escultor:Pere Falquès
Forja:Manuel Ballarín
Més informació:Wikipedia Pere Falquès i Urpí

Pere Falquès i Urpí, font:wikipedia
Més informació:viquipèdia Plaça Cinc d'Oros

Plaça Cinc d'Oros al passeig de Gracia amb Diagonal, font:wikipedia

Plaça Cinc d'Oros o plaça del llapis (obelisc), font:europapress.es


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada