dimarts, 10 de desembre del 2019

Llegenda Miracle de la Llum

A principis del segle XIV a Catalunya, i més en concret al Bages, hi va haver una època de poques pluges. La falta d'aigua va provocar collites mínimes, sobretot, l'any 1337. Com que les plantes es morien de set i no hi havia gaire menjar, la gent va començar a passar gana. Aquesta situació d'emergència va fer que els ciutadans de la comarca busquessin una solució.
La Sequera, font:auques.cat
La reacció dels manresans fou un casc únic, ja que els consellers que el 1339 regien la ciutat obtingueren del rei Pere III l'autorització per prendre aigua del riu Llobregat al terme de Balsareny i conduir-la  fins a Manresa. La idea d'aquest trasvasament no fou ben vista pel bisbe de Vic, que era senyor del castell i del terme municipal de Sallent. Per aquest motiu, quan les obres van arribar al seu territori, va ordenar que fossin aturades.
En veure que no era obeït i que les obres continuaven, el bisbe va imposar penes molt greus, fins i tot l'excomunió, als consellers i a la ciutat de Manresa. Durant cinc anys Manresa va viure sota aquestes penes, sense misses als temples i amb l'obra de la sèquia paralitzada. Hem de pensar que en aquell temps les esglésies i el fet de poder anar a missa era una cosa molt important. Per tant, aquest càstig suposava per als ciutadans de Manresa una gran pèrdua.
Auca de la Llum de Manresa, font:auques.cat
La qüestió es va solucionar l'any 1345. Una llum resplendent va arribar, provinent de la muntanya de Montserrat, fins a l'església del Carme, on va entrar per una finestra de la façana principal, al mateix temps que les campanes començaren a tocar soles. Un cop a dins es va situar sota la clau de volta de l'absis central dividint-se en tres rajos de llum que es repartiren entre l'absis, la capella de la Santíssima Trinitat i la de Sant Salvador. Després, es van tornar a reunir en un de sol que sortí de l'església en direcció una altra vegada cap a Montserrat.
El Miracle de la Llum, font:historiesmanresanes.blogspot.com
L'explicació d'aquest fet és ben clara: davant del conflicte entre la ciutat de Manresa i el bisbe de Vic, Déu es posava de costat de la ciutat de Manresa. Aquest miracle va ser el senyal definitiu per a poder continuar les obres de la sèquia.
Així va ser com es va construir un camí per on l'aigua del Llobregat discorria finas a Manresa. D'aquest camí es va anar fent moltes ramificacions que arribaven als camps de conreu del voltant. Això va permetre -i permet encara- regar una àmplia zona de la comarca i alhora asssegurar que les cases de Manresa poden disposar d'aigua per al seu consum.
El lloc on acaba la sèquia és el parc de l'Agulla de Manresa. Des de que es va produir aquell miracle que va permetre construir la sèquia, cada dia 21 de febrer es celebra a la ciutat de Manresa la Festa de la llum.
Font de la informació:Festa.cat
Font de la informació:Wikipedia Miracle de la Llum

Historia
El 1339 els consellers de la ciutat van decidir que s'havia de fer una séquia que portés aigua del Llobregat a la ciutat per poder assegurar les collites, bo i fent que aquestes no depenguessin de la pluja. Depassant les possibilitats de la ciutat, varen demanar ajuda al rei i l'obtingueren el 23 d'agost de 1339, quan Pere III concedia el permís de realització de la séquia juntament amb una rebaixa d'impostos per afavorir-ne la construcció. Així, el mateix any 1339 es decideix el seu traçat i comencen els treballs d'anivellament. L'obra s'encarregà el barceloní Guillem Catà i els germans Simó i Pere de Rodener.
Pere III el Ceremoniós, font:wikipedia
Els primers plets vénen del bisbe de Vic i dels habitants de Santpedor que es neguen a pagar impostos per la seva construcció. Segurament a finals de l'any 1340, el bisbe de Vic, Galcerà Sacosta, com a senyor jurisdiccional del terme i parròquia de Sallent, es va oposar a què la séquia passés pel seu municipi i que a més provoqués una baixada de cabal al pas del Llobregat per Sallent.
Després d'un any de negociacions i discussions, arriba l'excomunió del bisbe als obrers i consellers de Manresa, comportant la suspensió de la realització de tots els sagraments i de tota la litúrgia en el territori de la ciutat. Malgrat tot, els obrers de la séquia continuaren treballant en la construcció del canal. Així, sabem que l'any 1344 s'estava treballant en la construcció del pont del Vilar, al terme de Sallent. El conflicte amb el bisbe va durar fins a l'any 1345 i només es va poder solucionar quan, un cop mort el bisbe Galcerà Sacosta, el seu successor, Miquel de Ricomà, va tenir una actitud més dialogant i va acceptar les compensacions que li oferia la ciutat.
Font de la informació:Wikipedia Miracle de la Llum
Més informació:Historiesmanresanes.blogspot.com

La Llegenda a Manresa
Cada 21 de febrer, a Manresa es celebra la Festa de la Llum, una festa de gran importància històrica, de gran valor simbòlic i reconeguda com un dels 10 tresors del Patrimoni Immaterial Cultural de Catalunya i Andorra des de l’any 2009.
La Festa de la Llum és un conjunt d’accions festives i de caràcter commemoratiu que s’inicien amb el Pregó, i que també inclouen actes com:

- La Caminada per anar a buscar la llum a Montserrat i l'aigua a la Sèquia.
- L'Ofici a l'església del Carme amb la representació teatral del Misteri de la Llum (peça de teatre litúrgic a semblança medieval).
- L’escenificació de l’arribada de la llum i l'aigua al monument de la Llum.
- Fira de l'Aixada.
- Transèquia (caminada de Balsareny a Manresa, seguint el canal de la Sèquia)
Veure informació:Manresaturisme.cat Festes de la Llum
Més informació:Festadelallum.cat/web/
Cartell de la Festa de La Llum 2019, font:festadelallum.cat

El Misteri de la Llum. Es tracta d'una peça teatral de caire litúrgic, a semblança medieval, que desenvolupa una relació entre uns personatges simbòlics que encarnen el concepte diví del misteri de la Santíssima Trinitat i, per altre part, els sentiments humans de la ciutat de Manresa. Tot això immers en una idea al·legòrica que gira en torn del Misteri de la Llum. La representació està estructurada a l'entorn de "La misteriosa Llum" i com a guió fonamental els Goigs de la Llum, a l'interior de l'Església del Carme, lloc on, segons la tradició, varen succeir els fets. Es porten a terme tot un seguit de accions simbòliques, amb actors manresans que donan vida a les tres figures trinitàries.
Veure informació:Festadelallum.cat/web/Misteri de la Llum

Misteri de La Llum, font:Festadelallum.cat
Veure més LLEGENDES CATALANES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada