diumenge, 15 de desembre del 2019

Llegenda El cavaller del Clot de l'infern

Il.lustració Xavier Piñas, font:Rondalles i Llegendes per abans d'anar a dormir

"En el terme de Falgars, als boscos de Cortielles, una nit de lluna nova, un vell cavaller avariciós va anar a amuntegar tantes monedes com havia amuntegat en vida, al costat de la tomba que es tenia preparada, no se'n volia separar ni en vida ni en mort, però la fredor humida de la nit al bosc, tenia ja noranta nou anys, el va emmalaltir i va morir al cap de pocs dies.
No tenia descendència, sinó la Bepa, filla del masover i fillola d'ell, a qui quan va complir quinze anys, el vell havia regalat una dobleta de cinc duros, ell que mai no havia donat res a ningú i escatimava la paga als jornalers!.
Il.lustració Xavier Piñas, font:Rondalles i Llegendes per abans d'anar a dormir
La Bepa va heretar el mas, però mai ningú va no saber on era el tresor del vell. Tanmateix, cada noviluni, a mitjanit, se sentia el remor de cadenes venint de sota terra i aparexia pel bosc un cavaller esqueletic muntant un esquelet de cavall; sorgia de la tomba del vell avar, que la gent ja anomenava el Clot de l'Infern. Un dia l'espectre va adreçar-se al mas i s'aparegué a la Bepa; gràcies a la dobleta que un dia havia regalat a ella no havia anat a parar a l'infern, però restaria com un ànima en pena fins que no fos desenterrat el seu tresor i fos repartit entre els pobres; la fillola ho va fer i el cavaller del Clot de l'Infern no va apareixer més."
Font de l'informació:Enciclopèdia de la fantasia popular catalana de Joan Soler i Amigó
El Cavaller del Clot de l'Infern, Edicions de la Magrana
Veure més LLEGENDES CATALANES

2 comentaris:

  1. Es molt interessant pero m'agradaria que no fos en catala Valencia

    ResponElimina
  2. Gràcies pel teu comentari. Si aconsegueixo accedir a una altra versió ho indico a la pàgina

    ResponElimina