dimecres, 11 de desembre del 2019

Gravat Meetic Point

"El 2009, el filòleg Pompeu Fabra, que va establir les primeres normes de la llengua catalana, va rebre un nou homenatge barceloní, aquest cop amb una obra molt diferent, de caràcter conceptual, situada al paviment del vestíbul de l’estació Provença dels Ferrocarrils de la Generalitat.
L’artista de Granollers Jordi Benito va morir als 57 anys, el 9 de desembre del 2008. Pocs mesos abans de morir va preparar aquesta obra que ja no va poder veure instal·lada, ja que es va inaugurar el 2 d’abril del 2009. Li va posar el títol de “Meeting Point”, en al·lusió al lloc on es troba, i com explica una placa que s’ha posat al costat de la porta d’accés al carrer de Rosselló, és un “homenatge a Pompeu Fabra i Poch (Barcelona 1868-Prada de Conflent, 1948), lingüista, filòleg, seny ordenador de la llengua de Catalunya i responsable de la Gramàtica Catalana”.
El poeta eivissenc Antoni Marí, catedràtic de Teoria de l’Art a la UPF, va triar una frase de Pompeu Fabra extreta dels seus escrits personals: “Amb un acte de paraula podem expressar més d’un pensament”, i el científic Jorge Wagensberg va traduir aquests mots en conceptes traslladables a fórmules matemàtiques. Amb tot plegat, Jordi Benito va concebre aquesta instal·lació al paviment de granit del vestíbul, en el que les inscripcions blanques ressalten gràcies a la llum blavosa que domina l’espai. Les fórmules combinen els conceptes d’”Esser viu”, “Acció”, “Incertesa de l’entorn”, “Anticipació”, “Informació” i “Complexitat del món”, sumant-los o restant-los i donant com a resultat equivalències o diferències de manera que permeten aproximar-se al que volia expressar Pompeu Fabra amb la frase escollida. Aquesta frase, amb lletres manuscrites, figura també inscrita al paviment, igual que la signatura de Pompeu Fabra i l’any que va morir, 1948."
Veure informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Materials:gravat sobre granito
Vestíbul FGC Balmes - Roselló

Fabra 1948

“Informació” i “Complexitat del món”

”Esser viu” i “Acció”

“Incertesa de l’entorn”

“Anticipació”

"Amb un acte de paraula podem expressar"

"més d’un pensament"
Autor
Escultor:Jordi Benito
Més informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Jordi Benito Verdaguer, font:elpais.com
 Més informació:Wikipedia Pompeu Fabra i Poch
Pompeu Fabra i Poch, font:wikipedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada