diumenge, 2 de juny del 2019

Escultura Júlia Als nous catalans

"Via Júlia es una avinguda situada a Nou Barris, una àrea urbana configurada bàsicament per nous barcelonins arribats arran de les immigracions dels anys seixanta i setanta, als qui es volia homenatjar per mitjà de l'escultura encarregada a Sergi Aguilar.
Dins la seva característica geometria sensible, l'artista concep una peça dinàmica que relliga un doble sentit de rotació, un dirigit a l'aire i l'altre situat a ran de terra. Malgrat ser simples traços generats per un compàs, ja en els explícits esbossos definitius de l'obra, Júlia actuava com la personificació d'una abraçada, simbolitzada sobretot pel segment de circumferència que corona la peça i per l'energia que n'emana. No endebades l'obra pren nom de dona.
Amb una poderosa verticalitat que no sobrepassa l'alçada dels edificis veïns per tal que l'obra dialogui naturalment amb l'entorn, la peça és treballada com un obelisc invertit, com un senyal urbà humanitzat al qual es vol treure tot aire de solemnitat. La seva força gravitacional actua de menys a més, de manera que la idea de verticalitat ascendent dels monuments és capgirada, i l'espectador passa a situar-se, d'igual a igual, en el mateix centre sota la gravetat de l'obra.
S'allunya també dels principis fixos i immutables d'un obelisc ja que l'obra és completament canviant quan la recorrem. En tenir la intenció d'assenyalar un gest d'acollida, demana la participació activa de l'espectador ja que aquest gest és recreat precisament amb la complicitat del nostre acte de caminar i envoltar-la. Júlia és una escultura que es dirigeix directament i personalment a cada ciutadà que s'hi acosta."
Veure informació Ajuntament de Barcelona - Art Públic
Més conegut com la R de Roquetes o L'arbre dels penjats, és un dels monuments més reconeguts al barri, potser perquè es va inaugurar al mateix temps que la nova Via Júlia (abril de 1986) i marca un abans i un després.
Més informació El Periodico
Materials:acer




Més informació: Sergiaguilar.ws/web/
Més informació: Wikipedia Sergi Aguilar Sanchis
Més informació: Enciclopedia.cat
Veure més Art Públic Nou Barris
font:enciclopèdia.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada