divendres, 21 de juny del 2019

El Rellotge lluminós de terra

La Banca Rosés (entitat desapareguda el 1957, quan va passar a anomenar-se Banco Condal), instal·lada a la Via Laietana, va pensar a posar un rellotge a terra que informés de l'hora els vianants, i va encarregar la idea al rellotger Joan Cabrerizo. Es va inaugurar el darrer dia de 1935 i es va fer de seguida força popular.
El rellotge de la Via Laietana és la segona versió, gairebé idèntica, d'un altre que s'havia inaugurat uns anys abans, amb motiu de l'Exposició Universal de 1929, al carrer Rocafort número 2 (al costat del Paral.lel). Aquest va ser restaurat el 2005.
El rellotge té al centre l'escut de Barcelona i la silueta d'un cap amb un casc alat, símbol del déu Hermes o Mercuri.
La Conselleria de Governació de la Generalitat de Catalunya, situada al mateix número de la Via Laietana, va tenir la pensada de restaurar el rellotge, que havia deixat de funcionar, i va contactar amb el fill de Cabrerizo, qui el va reparar el 1989.
Veure informació  Ajuntament de Barcelona
Més informació Barcelona.cat/rellotge de llums

Informació del rellotge al carrer Rocafort:tresorsabarcelona

Materials:terratzo i vidre amb incrustacions de llautó



L'Institut Municipal del Paisatge Urbà n'ha fet la restauració amb la col.laboració de H10 Hotels

 

Autor

Disseny:Joan Cabrerizo

Juan Cabrerizo Álvarez (El Burgo de Osma, 1898 - Esplugues de Llobregat, 1989). Membre d'una saga de rellotgers sorians. Es va traslladar a viure a Barcelona, on va crear Relojes Cabrerizo. El banquer Joan Rosés, que tenia la seva seu a la Via Laietana, li va demanar un rellotge per posar-lo al terra del carrer i van inaugurar-lo el darrer dia de 1935. L'empresa va ser continuada pel fill, que es deia igual, Juan Cabrerizo, que va participar el 1989 en la restauració del rellotge esmentat, per encàrrec del nou titular de l'edifici, la Conselleria de Governació.

Veure mes Art Públic Ciutat Vella Oest


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada