dilluns, 24 de juny del 2019

Escultura de l'Àngel

"La plaça de l'Àngel ocupa el lloc de les antigues placetes dels Fusters i del Blat esplanades enfront del Portal Major de la ciutat del segle XIV. En aquesta esplanada es va situar una gran pedra que assenyalava com una brúixola els quatre quarters de la ciutat. Tal com demostra el pla de la distribució administrativa de Barcelona en el segle XIV, la ciutat es dividia en quatre quarters al voltant de la pedra de la plaça del Blat. En aquesta plaça estaria la cort del Veguer o presó presidida per un àngel.
Dibuix del Portal Major amb la cort del Veguer presidida per un àngel, font:descubriendonuevasciudades.blogspot.com

Dibuix segona meitat del segle XIX A blau Santa Eulalia i a vermell l'àngel Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Autor Joaquim Olivó Forment, font:barcelofilia.blogspot.com
Diu la tradició que un dia de l'any 878, la comitiva que duia cap a la catedral de Barcelona les despulles de la santa, acabades de trobar a prop d'on ara és Santa Maria del Mar, s'havia vist aturada per una força estranya. Per més esforços que feien els qui duien l'urna, no aconseguien avançar. Aleshores va baixar del cel un àngel que va posar la mà sobre un dels canonges que formava part del seguici i aquest, atemorit, va caure de genolls reconeixent que havia agafat de l'urna un os d'un dit d'un peu d'Eulàlia. Quan el va retornar, la comitiva va poder seguir el seu camí.
Cripta de la Catedral de Barcelona amb les restes de Santa Eulàlia, font:franciscojaviertostado.com
Sembla que a mitjan segle XV ja existia en aquesta plaça una capella dedicada a santa Eulàlia amb una escultura d'Antoni Claperós feta en terra cuita i que, posteriorment, seria substituïda per una altra de bronze que va ser escapçada per les bombes del setge de 1714. El baró de Maldà ens explica que l'11 d'abril de 1778 s'ha conclòs la capella de santa Eulàlia sobre el portal de la presó.
El projecte de fer un monument a santa Eulàlia, patrona de Barcelona, és del 1616. Es va decidir posar a la plaça del Blat -l'actual plaça de l'Àngel- un monument amb un àngel dedicat a la santa, projectat per Rafael Plansó qui va voler reflectir la llegenda i va encarregar a l'argenter Felip Ros, que havia ja brodat el penó de santa Eulàlia, que fes la imatge. Va ser instal·lada al cim de l'obelisc, al bell mig de la plaça, el 10 d'agost de 1618. D'aquesta escultura va prendre el nom la plaça de l'Àngel.
L'obelisc va ser enderrocat el 1823 juntament amb d'altres imatges religioses. Quan el 1825 l'Ajuntament ordenà reinstal·lar la capella de l'Àngel es penjà a la cantonada de l'edifici conegut avui en dia per la casa Callicó encarat a la capella de santa Eulàlia.
Les obres de construcció del carrer Ferran i posteriorment l'enderrocament de la presó cap a l'any 1852, van fer desaparèixer la capella de santa Eulàlia. Ben aviat l'àngel va anar a parar al Museu d'Història de la Ciutat i després es va col·locar una rèplica en el seu emplaçament actual. L'actual imatge fou col·locada el 16 de novembre de 1966. "
Veure informació Ajuntament de Barcelona 
Més informació Wikipedia Escultura Àngel 
Materials:bronze





Veure informació Wikipedia Felip Ros

Rafael Plansó.
Mestre de cases que va treballar entre el 1603 i el 1622 a Barcelona. Va construir la presó que hi va haver prop de la plaça de l'Àngel i també va dissenyar l'àngel que dóna nom al lloc. Fou mestre de les fonts de Barcelona del 1619 al 1621. 
Veure mes Art Públic Ciutat Vella Oest

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada