dilluns, 12 de desembre del 2022

Jardí Tarradellas

 

"Al tirar a terra un edifici de la cantonada del carrer de Berlín amb el del Marquès de Sentmenat, va quedar un petit espai triangular lliure i la paret mitgera de l’edifici de sis plantes situat al costat, encarada a l’avinguda Tarradellas. L’Institut del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida la va incloure dintre la seva campanya d’aprofitament de mitgeres com elements ornamentals, que li havia permès eliminar ja el mal efecte visual de més d’un centenar de grans parets nues de la ciutat.

En aquest cas va optar per una solució original, que ha donat lloc a un ecosistema de fauna i flora enmig del ciment i l’asfalt. La paret va ser recoberta abans que res d’aïllants de la humitat i el calor i després d’una robusta estructura de bigues metàl·liques que van permetre sostenir setze fileres de jardineres amb diferents alineacions. Els tres metres inferiors de l’estructura metàl·lica queden coberts per un mur de pedra al darrera del qual s’accedeix per una porteta que permet utilitzar-lo com a magatzem de jardineria.

A les jardineres s’hi van plantar diverses espècies vegetals, amb preferència per les oloroses, les penjadisses i les enfiladisses, i tractant que tinguessin floració en diferents èpoques de l’any, perquè sempre n’hi hagués alguna de florida. En el moment de la inauguració, les plantes que hi havia, i que lògicament poden anar variant amb el temps, eren les que són conegudes amb els següents noms populars: Ficus enfiladís, romaní, cabellera de la reina, crespinell groc, ginebre, gessamí blau, fals gessamí, marfull, caps blancs o globulària marítima, cullereta, tortellatge, planta de filferro, vinyet, heura, i arbre de la plata. Els creadors d’aquest jardí penjat consideraven que atrauria diverses espècies animals, sobretot ocells, però també ratpenats i dragons, creant un singular ecosistema vertical, dotat, lògicament, d’un sistema de reg.

A la vorera del davant es va crear un triangle verd, amb altres espècies vegetals, i s’hi van posar una font pública i una ullera de llarga vista de lliure ús, per a poder apreciar amb detall les plantes i animals de les jardineres. En el triangle verd s’hi va posar un panell metàl·lic informatiu que curiosament conté només una relació dels possibles ocells que poden anar-hi però no les espècies vegetals plantades a les jardineres, segurament perquè es pensa en la possibilitat de què vagin variant a partir de l’experimentació amb les que millor s’aclimatin.

Aquest ecosistema, batejat com a Jardí Tarradellas, respon a un projecte de l’equip Capella Garcia Arquitectura SLP, empresa creada el 2001 per l’arquitecte Juli Capella, que es va encarregar també de la direcció d’obra, executada per l’empresa Natur System. Les obres van començar el juny del 2010 i van quedar acabades nou mesos més tard. La inauguració es va fer el diumenge 20 de març del 2011 pel matí amb una festa popular amb tallers infantils."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre

Materials:Vegetals



Autor

Disseny:Capella Garcia Arquitectura SLP

Més informació:Capellagarcia.com

Juli Capella, Miquel García, y la diseñadora Cristina Capella, font:Capellagarcia.com

 

 

Veure més Art Públic Sants Montjuïc

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada