divendres, 25 de febrer del 2022

Monument a Simón Bolívar

 

"Aquesta no és pas l'única escultura dedicada a Simón Bolívar que hi ha a Barcelona. El 1930, quan s'acomplia el primer centenari de la mort del "Libertador", i per iniciativa del govern de Colòmbia, s'inaugurà un bust de Bolívar, obra de Vicenç Anton, al parc de Montjuïc, darrere del Poble Espanyol. Aquell bust original, desaparegut durant la guerra com altres peces de bronze, va ser substituït als anys cinquanta per un altre de pedra, obra també de Vicenç Anton.

O sigui que aquest nou monument a Bolívar, obra de Julio Maragall, posat el 1996 al parc de la Barceloneta, al final del passeig Marítim, és el segon que li dedica Barcelona. Aquest cop la iniciativa fou del govern de Veneçuela, a diferència de l'anterior, que ho fou del de Colòmbia, i a la inauguració, el 26 de setembre de 1996, hi va assistir el qui aleshores era president, Rafael Caldera, al costat de Jordi Pujol i Pasqual Maragall. Abans de triar el parc de la Barceloneta es va pensar en els jardins de Manuel Blancafort, situats molt a prop del carrer de Bolívar, a Vallcarca, i també en la plaça de la Hispanitat, però l'artista va preferir que estigués a prop del mar. A Caracas, on viu Juli Maragall, hi ha un monument de Bolívar fet per ell molt semblant.

L'estàtua de Bolívar, vestit de civil per remarcar el seu caràcter d'estadista, va ser finançada per membres de la colònia catalana a Veneçuela. L'autor és fill del també escultor Ernest Maragall, i per tant cosí del qui era alcalde de la ciutat, Pasqual Maragall, en el moment de la inauguració."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

Materials:Bronze













 

Més informació:Viquipèdia Simón Bolívar

Simón Bolívar per Ricardo Acevedo, font:Viquipèdia
      

Veure més Art Públic Ciutat Vella Est

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada