dimecres, 16 de febrer del 2022

Mariner

 

"En un pati del bloc de pisos del carrer Escar (conegut també pel nom castellà, Varadero), construïts per als pescadors l'any 1972, Francisco Martín Felices va posar una escultura abstracta coneguda pel nom d'El mariner. Es creu que Martín Felices era un treballador portuari amb aficions artístiques, i que abans havia participat en l'escultura de Salvador Aulèstia Sideroploide, posada a l'escullera. Diuen que Aulèstia el va animar a dedicar-se a l'escultura.

 

"Es tracta d'una interessant escultura de planxa metàl·lica oxidada que, amb la forma d'una esquemàtica silueta retallada d'un home de mar, crida l'atenció sobre dos elements fonamentals de la navegació: el timó i la rosa dels vents, amb totes les seves indicacions d'orientació, i l'amarrador (bol·lard) que dóna la seguretat d'arribada a port.

La forma i la força activa del mariner ve donada per la lleugera curvatura de la planxa metàl·lica, amb puntuals textures indicatives de tensió i de forma corporal, com els dos elements estrictes però suficients que, en el conjunt de la planxa, indiquen les cames que s'arrapen fortament al sòl -del terra o de la mar-, mentre amb la mà estesa -un altre dels extrems de les planxes conjugades que determinen el grup escultòric- lliura el pergamí o anuncia una informació. Els elements determinants del conjunt estan ben enganxats al sòcol de formigó, l'alçada del qual permet que l'escultura es vegi des d'una lleugera perspectiva que, des de baix, ofereix una impressió de presència i símbols de l'atenció marinera. Un mot escrit a la planxa sòcol de ferro, "Felices", és la signatura del seu autor.

L'escultor forjador fou Francisco Martín Felices, treballador de la Junta del Port. Participà el 1960 en la preparació i el muntatge del Sideroploide, de Salvador Aulèstia. No és que hi hagi cap influència, però sí que es nota que aquest autor gairebé desconegut estava amatent al nou concepte de l'art d'aquells anys. El conjunt és molt interessant per a l'època, les circumstàncies i l'autor, de qui no es coneixen més detalls."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Arnau Puig

Materials:Ferro forjat sobre pedestal de pedra

 




 

Autor

Escultor - Forjador:Francisco Martín Felices

Obra Sideroploide on va participar Francisco Martín Felices, font:sideroploide.com
 

  Veure més Art Públic Ciutat Vella Est


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada