dimecres, 16 de febrer del 2022

Mitgera dels objectes

 

"L’edifici de pisos situat a la part més propera al mar del carrer Pescadors té una gran paret mitgera al peu de la qual es troba un restaurant de planta baixa. Per eliminar el mal efecte visual que produïa, i dintre la política decorativa de mitgeres que segueix des de fa anys l’Institut Municipal del Paisatge Urbà va promoure un procés participatiu en el que van participar 1.300 nens i adolescents de 26 escoles d’ensenyament primari i secundari, sobretot del districte de Ciutat Vella. Ells van triar els objectes que anirien a la paret i en van fer dibuixos dels que se’n triar els que definitivament les van realitzar en el material plàstic aïllant que cobreix la paret.

La idea va ser posar-hi objectes al·ludits en el conte “El principi de la saviesa”, del llibre Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders o que sense aparèixer-hi explícitament formen part de la vida quotidiana i poden relacionar-se d’alguna manera amb la idea central del conte, que és el què hom troba tot buscant la dona que ha perdut una mà trobada al jardí. La idea és la mateixa que l’any 2004 Sara Pons i Carles Sanfeliu van tenir en dissenyar un nou paviment per al passeig creat entre els carrers d’Escorial i de Sardenya al cobrir un tram de la Ronda del Mig. Allà van decidir encastar al terra tot de petites peces de vidre amb objectes al seu interior, relacionant-los amb una frase de l’esmentat conte: “Algú ha perdut una cosa molt important en aquest jardí. Qui acrediti d’ésser-ne propietari li serà donada satisfacció”.

Curiosament, tant a la Travessera de Dalt com a la Barceloneta s’hi ha posat el mateix nombre d’objectes: dinou. Però només tres coincideixen: la clau, la pilota i el collaret. Apart d’aquestes tres, a la mitgera de la Barceloneta hi ha un paraigües, una espina de peix, un osset de peluix, un vis de vanadi, un vaixell de paper, una sabatilla, una ampolla, una aixeta, una maleta, uns auriculars, uns binocles, un patinet, una gorra de nen, un rellotge de sorra, una petxina i un estel de mar. A la Barceloneta, com es veu, hi ha hagut una predilecció pels objectes relacionats amb el món infantil i amb la zona marítima.

Així com a la Travessera de Dalt els objectes estan cristal·litzats a terra i són de petitíssimes proporcions, a la Barceloneta són de mida gran i formen part del recobriment aïllant plàstic de la paret, de color verd. Desafortunadament, no s’ha pogut evitar que una gran xemeneia procedent del restaurant travessi tota la mitgera de baix a dalt.

La inauguració va tenir lloc el migdia del dimarts 22 de març del 2011, amb una festa popular on la companyia Dagoll Dagom –que el 1978 havia escenificat una cèlebre versió dels contes de Calders amb el títol d’Antaviana– va fer una lectura dramatitzada d’El principi de la saviesa de Pere Calders. Una escenificació, per cert, que era previst de presentar en la inauguració de l’homenatge a Pere Calders de la Travessera de Dalt, el març del 2004, i que aleshores no es va poder fer a causa de la pluja.

En el moment de la inauguració i les setmanes posteriors hi havia tres elements que probablement el temps farà desaparèixer. El primer d’aquests elements és una empavesada que simula el conjunt de banderes que es posen a les embarcacions, penjades d’una corda que va des de dalt de tot de la mitgera fins al terrat del restaurant. Cadascuna de les nou banderes que hi ha correspon a una lletra del mot Antaviana, però posades desordenadament (anaivatna). El segon d’aquests elements, una torre de mecanotubo amb panells de lona al peu de la paret on s’explica el procés d’elaboració de l’obra, conté la clau per desxifrar el jeroglífic de l’empavesada, amb un abecedari d’equivalències entre colors de banderes i lletres. El tercer element és una caixa de cartró d'on hom podia imaginar que surten els objectes incrustats a la paret."

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre

Materials:Materials d'aïllament tèrmic i cartró






"XV AUDIÈNCIA PÚBLIC ALS NOIS I NOIES I PREGÓ DE LA LAIA: / BARCELONA MILLORA EL SEU PAISATGE!

Escola Pia Sant Antoni i Escola Sant Felip Neri

Weber / SAINT GOBAIN

paisatge urbà"


 

Autor

Idea:Alumnes d'escoles de Ciutat Vella sobre el conte "El Principi de la Saviesa" de Pere Calders

El Principi de la Saviesa de Pere Calders, font:iberlibro.com

  Veure més Art Públic Ciutat Vella Est


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada