divendres, 18 de febrer del 2022

Monument Homenatge a la Natació

 

"La plaça del Mar, a la Barceloneta, que ja disposava del bonic monument Una habitació on sempre plou, de Juan Muñoz (1992), va veure com dotze anys després compartia l’obert espai que dóna a la Mediterrània amb un considerable monument d’acer cortén dedicat a honorar la natació, obra del madrileny Alfredo Lanz. Homenatge a la natació fa 8 per 11,4 metres i va ser instal·lat, que no inaugurat, el 4 de maig del 2004.

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Jaume Fabre i Josep M.Huertas

 

"L’obtenció de la forma a través del buit impulsada per escultors com Juli González o Pau Gargallo defineix la base d’aquesta escultura. Éssent alhora complementada per una altra estratègia formal: la silueta, que explica el volum (tridimensió) a través del pla (bidimensió).

D’aquesta manera s’expressen dues sinèrgies. L’una abstracta, explosiva, múltiple i complexa, objecte d’infinitud de punts de vista, potser síntesi del moviment de l’aigua. L’altra tancada, unívoca i figurativa, descriu les quatre modalitats de la natació esportiva; salts, waterpolo, natació sincronitzada i natació de velocitat.

Ambdues perfectament enllaçades i complementàries. Tant és així, que la primera actua com a peana, és l’estructura que subjecta i dóna força a la segona, la qual planteja el climax de l’obra, donant coherència formal i significat.

Un significat totalment controlat, -lluny de “l’obra oberta” que permet imaginar-, la llibertat del transeünt rau en les infinites visuals de l’obra; des de la visió llunyana dins el paisatge fins la seva total immersió, per sota l’estructura.

L’escala és adequada pel lloc que ocupa i l’entorn on s’enmarca, prop del Club Natació Barceloneta i a tocar de mar. Lligada en tots els sentits als inicis de la natació de competició a Catalunya.

La confluència d’interessos per part de promotors, artista i context urbà i històric han produit un artefacte artístic sintètic i ben adaptat a un entorn protagonitzat per la relació de l’ésser humà amb el mar.

Font de la informació:Ajuntament de Barcelona - Art Públic - Núria Ricart Ulldemolins

Materials:Acer corten











Autor

Escultor:Alfredo Lanz

Més informació:Fundacionfiem.tripod.com Alfredo Lanz

Més informació:Lanzfaura.blogspot.com/

Alfredo Lanz, font:Fundacionfiem

 

  Veure més Art Públic Ciutat Vella Est


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada